Nyitókép: AP Photo/Peter Dejong

 

Németország nem fogja megakadályozni Leopard 2-es tankjainak harmadik országokból Ukrajnába történő átszállítását – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter az LCI francia televíziónak adott interjújában.

 

„Jelenleg nem tették fel ezt a kérdést, de ha feltennék nekünk, nem állnánk az útjába” – mondta Baerbock arra a kérdésre, hogy mi történne, ha Lengyelország Leopard tankokkal látná el Ukrajnát.

 

„Tudjuk, milyen fontosak ezek a tankok, ezért tárgyalunk erről partnereinkkel. Gondoskodnunk kell arról, hogy az emberek életét megmentsék és Ukrajna területét felszabadítsák” – tette hozzá, hozzátéve, hogy Lengyelország még nem nyújtott be hivatalos kérést.

 hirdetes_300x300  

 

Németországra az elmúlt hetekben nagy nyomás nehezedett amiatt, hogy engedélyezze a német gyártmányú Leopard 2-es harckocsik Ukrajnába szállítását a harmadik országok által, vagy saját maga szállítsa le azokat. Olaf Scholz német kancellár egyelőre nem nyilatkozott egyértelműen ebben a kérdésben, és az Ukrajnával foglalkozó kapcsolattartó csoport pénteki ülésének résztvevői sem jutottak megegyezésre.

 

Különösen Lengyelország és a balti országok szorgalmazzák a német harckocsik szállítását. Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes pénteken azt mondta, hogy Varsó akkor is küld Leopard tankokat Kijevbe, ha Németország ellenzi.

 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a PAP ügynökség szerint vasárnap kijelentette, hogy ha Németország nem járul hozzá a Leopard 2-es harckocsik Kijevnek való átádásba, Lengyelország „kisebb koalíciót” hoz létre azon országokból, amelyek hajlandók tankokat és egyéb katonai felszereléseket küldeni Ukrajnába. A lengyel miniszterelnök hangsúlyozta: Varsó nem csak passzívan fogja nézni, ahogy Ukrajna elvérzik az orosz agresszió elleni harcban. „Kijev és Európa megnyerte ezt a háborút, Németországgal vagy anélkül” – mondta.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!