Nyitókép: ČT – reprofoto

 

Csehországnak olyan elnökre van szüksége, aki megérti az embereket és a kormány dolgait – vélekedett Andrej Babiš elnökjelölt. Elmondása szerint ellenfele, Petr Pavel csak a hadsereghez ért. Pavel ugyanakkor a tények elferdítésével vádolta meg Babišt. A cseh elnökválasztás finalistái a a Cseh Televízióban vitáztak.

 

„Önnek a „Béke és rend” a szlogenje – ez a totalitarizmus idején volt jelent” – mondta Babiš, hozzátéve, hogy a maga idejében Miloš Jakeš beszélt a rendről, és az emberek nem kérnek ebből.

 

A volt cseh miniszterelnök megismételte azt a véleményét, miszerint Pavel – vele ellentétben – 2015 óta nem tett semmit Csehországért. Pavel erre azt válaszolta, hogy Babiš kormánya az osztogatásával történelme során a legnagyobb mértékben adósította el Csehországot.

 hirdetes_300x300  

 

„Ne mondja, hogy mit tett ezért az országért, mert csak ártott neki” – jelentette ki Pavel. Babišt többször is figyelmeztette, hogy elferdíti a tényeket.

 

Pavel Babišnak: Mindenhol hazudik, ahol csak megfordul

 

Babiš azzal vádolta meg Pavelt, hogy az életrajzában az áll, jóváhagyta a Varsói Szerződés csapatainak 1968-as invázióját. „Maga mindenhol hazudik, ahol csak megfordul” – vágott vissza Pavel Babišnak. „Soha nem üdvözöltem az 1968-as inváziót” – hangsúlyozta.

 

Pavel az infláció csökkentésére irányuló törekvést jelölte meg a legfontosabb témaként, amellyel elnökként szeretne foglalkozni. Babiš elsődleges témája a ČEZ-csoport részvényeinek megvásárlása és az energiaárak csökkentése lenne. A kormányfőt szeretné rávenni a részvények visszavásárlására.

 

„Én nem az ANO mozgalom vagyok, én Andrej Babiš vagyok, az elnökjelölt” – mondta a volt miniszterelnök arra reagálva, hogy a mozgalma miért váltott ki néhány napja a kormányzattal szemben bizalmatlanságot a képviselőházban. Babiš szerint ennek semmi köze az elnökjelöltségéhez.

 

Pavelt kormánypárti jelöltnek nevezte, aki természetesen tiltakozott a minősítés ellene. „Én a SPOLU-tól kaptam támogatást, és az nem az egész kormány. És attól, ha valaki támogat téged, még nem vagy kormányjelölt” – magyarázta Pavel, emlékeztetve arra, hogy Babišt a Kommunista Párt támogatta.

 

Pavel szerint Babiš a prágai vár jelöltje. „Biztosan nem vagyok a Vár jelöltje, én az ANO mozgalom elnöke vagyok” – reagált a volt miniszterelnök.

 

Babiš: Pavelnek fel kellene adnia, és rám kellene hagynia az egészet

 

A vita egyik témája a két jelölt múltja volt. Babiš átadta a műsorvezetőnek azt a bírósági határozatot, amely szerint jogellenesen került bejegyzésre az Állambiztonság (ŠtB) köteteibe. „Engem az ŠtB-sek terrorizáltak” – jelentette ki Babiš.

 

A műsorvezető felidézte a Jan Kraus Show egyik epizódját, amelyben Babiš a politikába lépése előtt azt mondta, hogy az ŠtB gazdasági részlegének tagja volt, ami normális volt és nem terrorizálta az embereket.

 

„Háromszor nyertem a bíróságon, nem működtem együtt, a nevem nincs sehol, csak a regisztrációs kártyán, amit valaki Bureš néven írt alá” – védekezett a volt cseh kormányfő.

 

Pavel szintén beszélt a múltjáról. 1985 és 1989 között a Kommunista Párt tagja volt. Szerinte nonszensz az a vád, hogy kommunista titkosszolgálati tiszt volt.

 

„Nem bántottam senkit és nem ártottam senkinek” – tiltakozott a nyugalmazott tábornok. Szerinte az volt a bocsánatkérés, hogy részt vett egy demokratikus köztársaság felépítésében. A Kommunista Pártban való tagságot hibának nevezte.

 

„Ha Pavel úr szeretne valamit tenni az országért, akkor fel kellene adnia jelöltségét, és meg kellene hagynia nekem ezt a pozíciót. Én hárommillió embert képviselnék, Fiala úr pedig a másik felét. Akkor megtörténhet, hogy a társadalom megosztottsága megszűnik” – javasolta Babiš.

 

Cseh elnökválasztás

 

Csehországban január 27-én és 28-án tartják az elnökválasztás második fordulóját. A választási preferenciákkal kapcsolatos felmérések Peter Pavelnak kedveznek. A STEM ügynökség CNN Prima Newson vasárnap megjelent felmérése szerint a nyugalmazott tábornok a szavazatok 57,6 százalékát, míg a volt cseh kormányfő 42,4 százalékát szerezné meg. A felmérés szerint azonban a választók 30 százaléka még nem tudja, kire fog szavazni.

 

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.