Nyitókép forrása: Szijjártó Péter hivatalos facebookoldala

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter ma Brüsszelben vett részt az energiaminiszterek csúcstalálkozóján. A két fő téma természetesen Ukrajna felfegyverzése és egy újabb szankciós csomag volt. Ez utóbbi már nagyban készül. Szijjártó ugyanakkor beszélt arról is, hogy súlyos magyarellenes atrocitásokra került sor az elmúlt időszakban Ukrajnában.

 

„Az a tény, hogy a magyar nemzetiségű iskolaigazgatókat, pedagógusokat rúgnak ki hirtelen nagy számban, mindenfajta indoklás nélkül, az a tény, hogy a magyar nemzetiségi intézeteket arra kötelezik, hogy a nemzeti jelképeiket távolítsák el, mind mind egy súlyos magyarellenes koncentrált támadás jelei”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy mindez elfogadhatatlan, ezzel szemben nem csak nekünk magyaroknak, hanem az EU-nak is fel kell lépnie.

 

Kiemelte, hogy a decemberben elfogadott új, az EU-csatlakozás érdekében tető alá hozott ukrán nemzetiségi szabályozás csak rontott a helyzeten.

 hirdetes_400x285  

 

„Mi arra számítottunk, hogy az Ukrajnával folytatandó tagjelölti tárgyalások során majd javul a nemzeti közösségek helyzete Ukrajnában. Ez lenne a logikus, ez lenne a helyes, ez lenne a jogszabályszerű, azonban nem ez történik. A nemzeti közösségekkel kapcsolatos új, decemberi szabályozás még rosszabb helyzetet teremtett, mint korábban”

 

mondta. Majd jelezte, hogy Ukrajnának nem feltétlenül éri meg ez a magatartás:

 

Ukrajnának szüksége lesz olyan európai politikai döntésekre, amelyek nélkülünk nem fognak megszületni. És minél több jogot vesznek el a magyar nemzeti közösségtől, minél tovább húzzák azt, hogy visszaadják az egyszer már létezett nemzeti közösségi jogokat, annál nehezebb lesz nekünk otthon Magyarországon meghozni olyan döntéseket, amelyek tőlünk áldozatot követelnek, és az ukránok támogatását jelentik”

 

szögezte le.

 

Azt is megjegyezte, hogy az Ukrajnában szintén nagyszámú nemzetrésszel rendelkező románok is elégedetlenek az ukrán lépésekkel.

 

„Béke” Alap és szankciók

 

Beszámolt ugyanakkor arról is, hogy a mai tárgyalások egyik témája az EU azon javaslata volt, hogy az úgynevezett „Béke Alap” keretéből mozgassanak át félmilliárd eurót az Ukrajnának küldött fegyverek kompenzációjára. Ebből a keretből térítik az uniós tagállamok katonai támogatását (csak részben, nem egészben).

 

Elmondta, hogy már javában készül a 10. szankciós csomag, amelybe az ukránok javaslatára nagy erőkkel igyekeznek beletenni a nukleáris technológia elleni korlátozásokat is. Szijjártó jelezte, hogy ezt Magyarország nem tudja támogatni, mert alapvető ellátásbiztonsági kockázatot jelentene egy olyan intézkedés, amely veszélyeztetné a magyar-orosz nukleáris együttműködést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.