Nyitókép: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

 

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök kedden közölte, hogy megnemtámadási egyezmény megkötésére irányuló kérelmet kapott Ukrajnával. A Reuters szerint erről a Belta fehérorosz hírügynökség számolt be.

 

„Arra kérnek bennünket, hogy semmilyen körülmények között ne hadakozzunk Ukrajnával, ne küldjünk oda katonákat. Azt javasolják, kössünk megnemtámadási egyezményt” – közölte Lukasenko. Szavaiból azonban nem derül ki, hogy a megkeresés Ukrajnából vagy nyugati országokból érkezett.

 

Kijev nem kommentálta közvetlenül a fehérorosz elnök szavait. A Kreml pedig nem volt hajlandó megmondani, hogy Lukasenko megvitatja-e az ajánlatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

 hirdetes_810x300  

 

A fehérorosz elnök egyúttal azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy a területén olyan fegyvereseket fogad be, akik részesei lehetnek a Nyugat állítólagos hosszú távú tervének, amely Fehéroroszország destabilizálására irányul.

 

„Nem tudom, miért van rá szükségük az ukránoknak” – mondta Lukasenko.

 

Szerinte a fehérorosz biztonsági erők ezért keményen fognak reagálni az ország belső rendjét fenyegető bármilyen veszélyre. Állításaira azonban semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott.

 

Fehéroroszország szoros szövetségese Oroszországnak. Az ukrajnai orosz invázió idején biztosította a területét Moszkvának, hogy orosz katonákat küldjön vagy rakétákat indítson Ukrajnába. Minszk azonban közvetlenül nem vett részt az ukrajnai harcokban.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!