Nyitókép forrása: twitter

 

A lengyelek kedden kérvényezték hivatalosan Németországtól, hogy átadhassák Leopard 2-es harckocsijaikat Ukrajnának. Időközben olyan hírek jelentek meg a sajtóban, hogy a német ellenállás még a héten megtörik, sőt, az amerikaiakról is az a hír járja, hogy Abrams tankokat adnának Ukrajnának, hogy csökkentsék a németek ellenkezését.

 

Két amerikai tisztviselőre (név nélkül) hivatkozva a Reuters azt írta, hogy az USA megváltoztathatja eddig ellentmondást nem tűrő elutasító álláspontját az A1 Abrams amerikai tankok Ukrajnának történő átadása kapcsán. Persze nem Ukrajna érdekében tenné ezt, hanem hogy meghozza a németek kedvét a Leopard 2-esek átadásához.

 

Néhány nappal ezelőtt Washington még elutasította a lehetőséget, hogy amerikai tankokat adjanak Ukrajnának, az Abramsok magas árával és a logisztikai ellátás bonyolultságával érvelve.

 

 hirdetes_810x300  

Ukrajna ugyanakkor az USA-tól is tankokat szeretne, szerinte nagyban segítené alakulatai mobilitását az a néhány tucat tank, amire nyugatról számíthat. A legutolsó hírek szerint Leopard 2-esekből 40, brit Challenger tankokból 12 mehet Ukrajnába. Ez a háború menetének megfordítására kevés, az oroszok feltartóztatására azonban elegendő lehet.

 

És persze az eszkalációhoz is, hiszen a tankok támadófegyvernek minősülnek. Elemzők szerint a németek épp azért vonakodnak Leopard2-es harckocsikat átadni, mert ha német tankok indulnak meg az oroszok ellen, csak ráerősítenének arra az orosz narratívára, hogy második világháborúhoz hasonlóan most is a nácik ellen harcol Oroszország.

 

Az sem mellékes, hogy támadófegyvereket eddig még az USA sem adott át (hivatalosan).

 

Az amerikai álláspont puhulásáról szóló hírek nem megerősítettek, így később kiderülhet, hogy  az információ csak a németekre gyakorolt mediális nyomás eszköze.

 

Hasonló információt közölt azonban a Bloomberg is Németországról. A hírügynökség szerint Olaf Scholz német kancellár várhatóan legkésőbb szerdán jóváhagyja Lengyelország kérelmét. Megjegyezzük, hogy az ilyen „szivárogtatások” szintén lehetnek a nyomásgyakorlás eszközei.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a lengyelek jelezték, német jóváhagyás nélkül is átadnának 14 Leopard 2-es tankot Ukrajnának – persze az teljesen más politikai felhangot jelentene Moszkvából nézve.

 

Németországban súlyos belpolitikai feszültség vibrál Ukrajna körül. Bár Németország az USA után a második legnagyobb támogatója Ukrajnának fegyverek szempontjából, Olaf Scholzot folyamatosan igyekeznek sarokba szorítani saját koalíciós partnerei (a zöldek és liberálisok). A zöldek által jelölt külügyminiszter, Annalena Baerbock például Scholz jóváhagyása nélkül tett olyan nyilatkozatokat, mintha Németország már elkötelezte volna magát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!