Nyitókép: AP Photo/Susan Walsh

 

Az Egyesült Államok szerdán bejelentette, hogy 31 Abrams M1 harckocsit küld Ukrajnába. A hírt Joe Biden amerikai elnök is megerősítette – tájékoztatott a TASR az AP ügynökségre és a Sky News televízióra hivatkozva.

 

„Bejelentem, hogy az Egyesült Államok 31 Abrams tankot küld Ukrajnába, ami egy ukrán zászlóaljnak felel meg”

 

– mondta Biden. Hozzátette: ezt a lépést Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is javasolta, mivel „a tankok szállítása segít Ukrajnának megvédeni területét és elérni a stratégiai célokat”. Az elnök hozzátette, hogy a tankok védelmi célokat szolgálnak majd, és nem jelentenek „semmilyen támadó veszélyt” Oroszország számára.

 

 hirdetes_810x300  

A Fehér Ház vezetője szerint az Abrams tankok a maga nemében a legerősebbek a világon, de üzemeltetésük és karbantartásuk is ugyanolyan igényes. Az USA ezért az ukrán hadsereget a szükséges kiképzéssel is ellátja és minden egyébbel, ami ahhoz szükséges, hogy a tankok maradéktalanul működni tudjanak a csatatéren.

 

Biden azonban hozzátette, hogy „a tankok leszállítása némi időt vesz igénybe”.

 

„Az egész világ kötelessége az ukrán kapacitások támogatása az orosz invázió elleni harcban, szuverenitásának és területi integritásának megvédésében”

 

– jelentette ki az amerikai elnök.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!