Nyitókép: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

 

A német külügyminiszter nyilatkozata, miszerint a Nyugat „háborút folytat Oroszország ellen”, párosítva a német kancellár korábbi beismerésével arra vall, hogy előre eltervezett háború zajlik Moszkva ellen – írta Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai Telegram-bejegyzésében.

 

Zaharova Annalena Baerbock német külügyminiszternek az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén, Strasbourgban kedden elmondott beszédére reagált, amelyben harckocsik szállítását sürgette Ukrajnának.

 

„Ha folytatjuk ezt az egymásra mutogatós játékot, mert ez kényelmesebb és egyszerűbb, Oroszország és Putyin fog nyerni. Ezért nem fordulok az önök országához, más országokhoz, hogy megkérdezzem, miért nem szállítottak önjáró tüzérségi egységeket – PzH 2000-es tarackokat, annak ellenére, hogy Hollandia és Németország szállított ilyeneket. Ez nem vezet semmire. Ennek csak Európa megosztottsága lesz a vége. Ezért mondtam nemrégiben: igen, többet kell tennünk Ukrajna védelmében, igen, többet kell tennünk abban, ami a tankokat illeti. De a legfontosabb és legdöntőbb dolog az, hogy ezt közösen kell megtennünk, és nem szabad a +keresd a bűnöst!+ játékot játszani Európában, mert mi Oroszország ellen vívunk háborút, nem egymás ellen”

 

– idézte Zakharova Baerbockot.

 hirdetes_300x300  

 

„Ha ehhez hozzávesszük (Angela) Merkel (német kancellár) beismerését, hogy erősítették Ukrajnát, és nem számoltak a minszki megállapodásokkal, akkor egy előre megtervezett háborúról van szó Oroszország ellen”

 

– írta a külügyi szóvivő.

 

Szergej Nyecsajev berlini orosz nagykövet szerdán újságíróknak nyilatkozva rendkívül veszélyesnek nevezte Berlin döntését, hogy Leopard 2 harckocsikat szállít Kijevnek. Mint mondta, ez a konfliktust a konfrontáció új szintjére emeli és ellentmond a német politikusok azon kijelentéseinek, hogy Németország nem hajlandó belekeveredni. „Sajnos ez újra és újra megtörténik” – hangoztatta.

 

A misszióvezető szerint Berlin határozottan elutasította, hogy elismerje történelmi felelősségét Oroszország népe iránt. Azt hangoztatta, hogy Berlin nem hajlandó diplomáciai úton megoldani a konfliktust, és a fegyverszállításokkal újabb eszkalációra törekszik, ami veszélyezteti a kétoldalú kapcsolatok normalizálásának lehetőségét.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!