Nyitókép: Photo/Markus Schreiber

 

Boris Pistorius német védelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy körülbelül három hónapon belül juthatnak el Ukrajnába az első Leopard 2 harckocsik. Hozzátette: először is gyorsan megkezdődik a kiképzés, és egyeztetnek az utánpótlási útvonalakról.

 

Pistorius a Szövetségi Nemzetgyűlés védelmi bizottságának ülése után „történelminek” nevezte azt a döntést, hogy harckocsikat szállítanak Kijevbe. A javaslatot összehangolt módon fogadták el, a „nagyon robbanásveszélyes ukrajnai helyzet” hátterében. A miniszter mindenkit biztosított arról, hogy Németország nem lesz közvetlenül részese ennek a háborús konfliktusnak.

 

A második világháború óta most először fognak német harckocsikat alkalmazni európai hadszíntéren. A kormány közleménye szerint Berlin 14 darab Leopard 2 harckocsit szállít a készleteiből Ukrajnának, a más országokkal leszállított harckocsikkal együtt két zászlóaljat alkothatnak.

 hirdetes_300x300  

 

Olaf Scholz német kancellár a Bundestag és a kormány tagjai előtt kijelentette, hogy „helyes”, hogy a partnerekkel szorosan együttműködő országok fegyvereket szállítanak Ukrajnának, mivel Oroszország „szörnyű háborút vív, amely megkérdőjelezi az általunk elfogadott elveket Európában”.

 

A Sky News szerint Scholz kijelentette, hogy Nagy-Britanniával együtt Németország látja el Ukrajnát a legtöbb fegyverrel.

 

„Ha összegezzük, hogy eddig miről döntöttünk, akkor azt mondhatjuk, hogy Németország mindig úttörő lesz Ukrajna támogatásában!”

 

– mondta a The Guardian szerint.

 

Scholz arra figyelmeztetett, hogy a NATO-országoknak továbbra is vigyázniuk kell, nehogy eszkalálják a konfliktust.

 

„Európában, nem messze innen, háború van. Egy dolognak világosnak kell lennie – megtesszük, ami szükséges, ami lehetséges, hogy támogassuk Ukrajnát, ugyanakkor biztosítani akarjuk, hogy ne eszkalálódjon az Oroszország és a NATO közötti háború”

 

– hangsúlyozta.

 

A kancellár a német állampolgárokhoz is fordult, akiket aggaszt Németország a lépés. Arra kérte őket, hogy bízzanak a kormányban, mondván, az továbbra is nemzetközi szinten fog dolgozni.

 

„Lehetővé tettük ezt a támogatást anélkül, hogy növeltük volna a rossz irányba mutató kockázatokat”

 

– mondta.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!