Washington szerint az ukrán korrupciónak nyilvánvalóan semmi köze az Amerikától kapott milliárdokhoz - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Külügyek

Washington szerint az ukrán korrupciónak nyilvánvalóan semmi köze az Amerikától kapott milliárdokhoz

Az USA üdvözölte Zelenszkij "gyors és határozott korrupcióellenes lépéseit".

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andrew Harnik

 

Az elmúlt napokban egy sor magas rangú ukrán tisztviselőt mozdítottak el pozíciójukból: térségi kormányzókat, miniszterhelyetteseket. Egyszerre több korrupciós botrány rezonál most Ukrajnában, ami a sok milliárd eurós és dolláros támogatást nyújtó Nyugat számára enyhén szólva kényelmetlen, így az amerikai külügy is kénytelen volt megszólalni az ügyben.

 

Ned Price amerikai külügyi szóvivőj kijelentette, hogy a korrupcióval kapcsolatos ukrán vádemelések “nem érintik az Egyesült Államok által Ukrajnának adott pénzügyi, katonai és humanitárius támogatásokat”. Majd hozzátette, hogy Joe Biden amerikai elnök és a Fehér Ház nem tud egyetlen olyan esetről sem, amikor visszaéltek volna az ukránok az amerikai támogatással. Price hangsúlyozta, hogy az amerikaiak által nyújtott pénzügyi támogatás “megbízható kezekben van”.

 

Az egy másik (költői) kérdés, hogy az államcsődben és háborúban álló országban, amely fizetésképtelen, és amely szinte teljesen ki van szolgáltatva a nyugati támogatásoknak, ugyan mi másból lophattak volna a korrumpálódott politikusok.

 

SJE Nyílt nap

Az elmúlt napokban egy miniszterhelyettest azért tartóztattak le Ukrajnában, mert 400 ezer dollárt fogadott el, hogy bizonyos cégeket előnyben részesítsen a központilag kiírt generátorvásárlási pályázatok során. 2022 nyarán erre a célra az ukrán kormány 45 millió dollárnyi hrivnyát különített el.

 

Ez csak egy a több példa közül.

 

Ned Price hangsúlyozta, hogy az USA üdvözölte Volodimir Zelenszkij “gyors és határozott” lépéseit a korrupció elleni harc érdekében. Hozzátette, hogy az USA továbbra is támogatja Ukrajnát a korrupcióellenes reformok foganatosításában.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket