Nyitókép: magyarnemzet.hu

 

Egyre nagyobb port kavar az az értesülés, miszerint az MLSZ kitiltja a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinókat, zászlókat és drapériákat a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseiről. A hír sajnos nem kacsa, azonban annál árnyaltabb, mint ahogy elsőre hinnénk.

 

A napokban röppent fel a hír arról, hogy tilos lenne a Nagy-Magyarország-jelképek használata a válogatott focimérkőzéseken. A hírről a Magyar Jelen számolt be azzal, hogy bár az MLSZ tavaly márciusig nem talált kivetnivalót a történelmi zászlóban, addig a biztonsági szolgálat már megpróbálta megakadályozni annak bejutását az Észak-Írország–Magyarország találkozóra.

 

„Innentől kezdve a Magyar Labdarúgó-szövetség folyamatosan üldözte az említett zászlót, a tavaly júniusi Magyarország–Németország Nemzetek Ligája-meccs alatt pedig a Valton szekusai is bekeményítettek”

 

fogalmaz az írás szerzője.

 hirdetes_300x300  

 

Mit mondanak a szurkolók?

 

Magyarország legnagyobb szurkolói csoportja, a Carpathian Brigade ’09 a hírre reagálva egy beszédes mondatot és egy képet osztott meg közösségi oldalán:

 

„Ezer év históriája, s annak jelképei mindörökké fönnmaradnak! ???

 

 

A dunaszerdahelyi szurkolók egy részét tömörítő YBS DAC fanklub cikkünk írása előtt néhány órával posztolt egy fotót, melynek üzenete szintén egyértelmű:

 

 

Mit mond az MLSZ?

 

Bár az MLSZ honlapján kutatva nem találunk a témába vágó közleményt, a Mandinernek nyilatkoztak az ügyben.

 

Fontos a különbség: a molinókon és zászlókon megjelenő jelképeket kell a stadionokon kívül tartani, a sálak és a ruházat más kategória. Az utóbbi nem szerepel az MLSZ által tiltottnak minősített viseletek között.

 

Közölték a magyar lappal. A téma többek között azért is érdekes, mivel novemberben, Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsén Orbán Viktor magyar miniszterelnök épp egy Nagy-Magyarországot ábrázoló sálban pózolt a focistával. A kép nagy felháborodást keltett néhány ország diplomatái között, köztük a szlovák külügyminiszter is élesen bírálta.

 

A magyargyűlölő Káčer kiakadt Orbán Viktor Nagy-Magyarországot ábrázoló sálja miatt

 

Az MLSZ közlése szerint a magyar klubok dönthetnek arról, beengedik-e a Nagy-Magyarország-molinóval (vagy zászlóval) érkezőket a mérkőzésekre, de nemzetközi színtéren és kiemelten a válogatott mérkőzéseire ezek nem lesznek bevihetők.

 

Ennek pedig az az egyszerű oka, hogy a két nagy nemzetközi szervezet, a FIFA és az UEFA szabályzatát követve a FARE-ellenőrök listáján szereplő jelképek felbukkanását kell megelőzni. Hiszen amennyiben ezen ellenőrök jelentik a jelképek felbukkanását, akkor a jelenleg még felfüggesztés alatt álló zárt kapus mérkőzésének elrendelését kockáztatja a Magyar Labdarúgó-szövetség.

 

A FARE (Football against Racism) megfigyelői megbújnak a szurkolók között és figyelik azok megnyilvánulásait, majd jelentéseket írnak az általuk szélsőségesnek nyilvánított megnyilvánulásokról, melyeknek általában valamilyen büntetés lesz a végük.

 

Az MLSZ kiemeli hogy Nagy-Magyarországot, mint jelképet, tartalmazza a FARE katalógusa, ezért van az, hogy nemzetközi klub és válogatott mérkőzéseken, az UEFA és a FIFA, illetve ezekkel együttműködve a FARE ellenőrei jelentésüben rögzítik a jelkép megjelenítését, amely fegyelmi eljárást vonhat  maga után.

 

A politikai üzenetek megjelenítése az UEFA és a FIFA szabályai szerint tiltottak, ezért az alkalmazott szabályzatok alapján megbüntethetik az MLSZ-t, mint azt tette is több alkalommal az elmúlt időszakban. Ezt megelőzendő a szövetség – mindaddig, amíg az UEFA erre vonatkozó fegyelmi gyakorlata nem változik – továbbra sem engedélyezheti a molinó bevitelét és mindenkitől azt kéri, a válogatott mérkőzésein tekintsenek el az ilyen zászlók és molinók megjelenítésétől, ezzel segítve a nemzeti csapatot abban, hogy telt ház előtt játszhassa mérkőzéseit.

 

fogalmaz közleményében az MLSZ.

 

„A sál viselése más kategóriába tartozik. A nemzetközi szabályok alapján a nézők ruházatának – ebből a szempontból történő – vizsgálata az MLSZ-nek nem feladata. Így fordulhat elő, hogy egy időben bárki, akár több száz néző is hasonló sálat visel a stadion különböző területein ezzel semmilyen szabályt nem sértve.”

 

tette hozzá a magyar szövetség.

 

A képen: A Fare által felsorolt tiltott jelképek listáján szereplő Nagy-Magyarország szimbólum. Fotó: Képernyőfotó a FARE katalógusból, forrás: mandiner.hu

 

A magyarázat alapján a FARE a Nagy-Magyarország-térképet a Magyar Királyság területének visszaállítását célzó revizionista koncepciónak titulálja. Mint írják, jelenleg a szélsőjobboldali csoportok kisebbsége használja, és gyakran tűnik fel a stadionokon belül.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.