Nyitókép: sita/ap

 

Pénteken 14 órakor ismét kinyitnak a szavazóhelyiségek Csehországban, hogy a lakosság eldönthesse, ki kerüljön Miloš Zeman helyére a prágai várban.

 

Pénteken 14 órától 22 óriáig adhatják le szavazataikat a csehek, majd szombaton ismét kinyitnak a szavazóhelyiségek. Az államfőválasztás első köréből minimális különbséggel Petr Pavel nyugalmazott tábornok és Andrej Babiš korábbi cseh kormányfő jutottak tovább a második körbe. Pavel a leadott szavazatok 35,4 százalékát, Babiš pedig 34,9 százalékát szerezte meg.

 

Csehorszában 8,3 millió szavazásra jogosult polgár él. Elsőként azok adhatták le szavazatukat, akik a Covid miatt karanténban vannak. Ők szerdán szavazhattak. Az első körrel szemben kétszeres volt az érdkelődés a koronavírusos betegek körében.

 

 hirdetes_810x300  

Csütörtökön megkezdődött a szavazás a cseh nagykövetségeken is. Elsőként a Dél-Amerikában élő csehek adhatták le szavazataikat. A külföldi szavazásra több mint 14 ezren regisztráltak, miközben várhatóan további ezrek választanak majd választói kártyával.

 

A választás előtti felmérésérek magas részvételi arányt jósolnak. Egyébként már az elnökválasztás első körében is rekordnagyságú, 68 százalékos volt a részvétel. A legtöbben a fővárosban és annak környékén járultak urnákhoz, a legkevesebben pedig az ország északnyugati régiójában.

 

Eléggé bedurvult egyébként a kampány Csehországban, főleg azután, hogy Babiš kijelentette, biztosan nem küldene cseh katonákat egy Lengyelország vagy a balti államok elleni támadás esetén.

 

„Nem, biztosan nem. Azt hiszem, a békéről kell beszélnünk” – jelentette ki azzal, hogy békét akar, nem háborút, így „semmilyen körülmények között” sem küldené háborúba „gyermekeinket és asszonyaink gyermekeit”. Később közösségi oldalain korrigálta kijelentéseit azzal, hogy „nyilvánvalóan tiszteletben tartja” a NATO-tagságból fakadó kötelezettségeket egy szövetséges ország elleni támadás esetén.

 

Babiš kihúzta a gyufát a lengyeleknél. Kijelentette, hogy támadás esetén Csehország nem segítené sem Varsót, sem a balti államokat

 

Pavel erre reagálva egy televíziós vita közben átadta Babišnak bekeretezve az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkelyének szövegét. Babiš ugyanebben a vitában Pavelt a Varsói Szerződés és a KGB által kiképzett legsikeresebb kémnek nevezte. „És végül vezető szerepet töltött be a NATO-ban, gratulálok. A legjobb kém, James Bond” – kommentálta Pavel múltját Babiš.

 

Babiš–Pavel elnökjelölti vita. Babiš Pavelnek: Ön a legjobb kém, aki csatlakozott a NATO-hoz, James Bond

 

Babiš a kampányhajrában többször is kapott halálos fenyegetést, Pavelről pedig az interneten azt terjesztették, hogy elhunyt.

 

Egyébként mind a négy, a választások második fordulója előtt közzétett, a választási preferenciákról készített felmérés Petr Pavelt részesíti előnyben Andrej Babišsal szemben.

 

Az új cseh elnököt március 8-án iktatják be hivatalába.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!