Nyitókép: ludovika.hu

 

Az ukrán külügyminisztérium bekéreti Íjgyártó Istvánt, Magyarország ukrajnai nagykövetét, hogy panaszt tegyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök szavai miatt.

 

Az AlJazeera szerint Oleg Nikolenko minisztériumi szóvivő azt írta a Facebookon, hogy Orbán újságíróknak azt mondta, Ukrajna a senki földje, egyúttal Afganisztánhoz hasonlította a háborúban álló országot.

 

„Az ilyen kijelentések teljességgel elfogadhatatlanok. Budapest folytatja azt az utat, amelynek célja a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétele”

 

idézi Nikolenkot a Mandiner.

 hirdetes_810x300  

 

„A magyar nagykövetet behívjuk az ukrán külügyminisztériumba egy megbeszélésre. Fenntartjuk a jogot, hogy más intézkedéseket is hozzunk”

 

fogalmazott az ukrán külügyi szóvivő.

 

Mi miatt buktak ki az ukránok?

 

Amint arra a Mandiner egy másik cikkében rámutat, Orbán Viktor kétórás beszélgetésen vett részt a Karmelita kolostorban, ahol nemzetközi személyiségekből álló társaságot fogadott.

 

Rod Dreher amerikai újságíró a találkozóról beszámolva leírta, Orbánról „tévesen állítják, hogy Putyin bábuja”. Ugyanakkor összefoglalója szerint Orbán kifejtette: Putyin nem engedheti meg, hogy veszítsen Ukrajnában, mivel jövőre választások lesznek Oroszországban. Emellett az oroszok nem engedhetik meg maguknak, hogy a NATO-nak szövetségese legyen a szomszédban.

 

A gyors orosz győzelem és ukrajnai kormányváltás lehetetenné vált, ezért az oroszok valószínű célja az, hogy Ukrajnából egy kormányozhatatlan romhalmazt csináljanak, amit a Nyugat nem tud győzelemként felmutatni. Azaz Orbán szerint „Ukrajna az új Afganisztán, a senki földje”. 

 

Reagált a magyar külügy

 

A nagykövet beidézésre reagált a magyar külügy is.

 

„A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá. Magyarország ezért akar békét és fegyverszállítások helyett azonnali tűzszünetet. Ez Magyarország világos álláspontja a háború kezdete óta. Magyarország sem szavakban sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba”

 

hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.