Nyitókép: AP Photo/Petr David Josek

 

Nem látok győzteseket vagy veszteseket, ezen a választáson olyan értékek nyertek, mint az igazság, a méltóság és az alázat. Készen állok ezeket visszavinni a prágai várba – jelentette ki Petr Pavel újonnan megválasztott cseh államfő sajtótájékoztatóján.

 

Köszönetet mondott mindenkinek, aki rá szavazott, de azoknak is, akik nem szavaztak rá, de eljöttek szavazni. Nagyra értékelte, hogy törődnek a demokráciával.

 

„Megértem, hogy sokan csalódottak, amiért nem a kedvencük nyert. Nem látok ebben az országban győzteseket vagy vesztes választókat, hiszen olyan értékek győztek, mint az igazság, a méltóság és az alázat”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta, hozzátéve, hogy ezeket az értékeket kész áll visszavinni a prágai várba.

 

„De egyedül nem tudom megcsinálni” – mondta azzal, hogy mindenkit meg kell győzni arról, hogy ezekhez az értékekhez való visszatérés javítja az életminőséget Csehországban. „Ma segítettetek megtenni az első lépést a változás útján” – tette hozzá.

 

Rendkívüli hír: Petr Pavel a Cseh Köztársaság új elnöke

 

Pavel szerint a polgároknak azt kell akarniuk, hogy Csehországban ne legyen „hülye hangulat”, ahogy azt egykor Václav Havel mondta, hanem hogy Csehország a békesség köztársasága legyen. „Úgy gondolom, hogy ehhez minden megvan, ami kell, és meg tudjuk csinálni” – mondta a leendő cseh elnök.

 

„Csak a közös sikerünket tekintem majd az elnöki tisztség sikeres ellátásának”

 

– tette hozzá a végén. Elmondta, hogy az ideje nagy részét nem a prágai várban akarja tölteni, hanem a vár alsó részében a polgárok között. Kommunikálni akar velük konkrét problémáikról. „Az elnök személyét nem úgy látom, mint aki egy piedesztálon áll” – magyarázta.

 

Čaputová személyesen gratulált az új cseh államfőnek, Petr Pavelnek

 

Arra a kérdésre, hogy ellenfele, Andrej Babiš telefonált-e már neki, azt válaszolta, hogy nem tudja. „Mivel nincs meg Andrej száma, nem tudom, hogy hívott-e” – mondta.

 

Örül neki, hogy mindkét választáson több szavazatot szerzett, mint egykoron Miloš Zeman még hivatalban lévő elnök. „De nagy elkötelezettségnek veszem. Nagyok az elvárások a társadalmunkban” – értékelte eredményét.

 

Az újonnan megválasztott elnök kijelentette, hogy kész objektíven kommunikálni mindenkivel, aki konstruktív megoldásokat kínál. „Nem számít, hogy a kormánytáborból vagy az ellenzékből származik” – magyarázta Pavel.

 

A cseh elnökválasztás második fordulójában Petr Pavel 58,3 százalékot kapott (3,4 millió voks), Andrej Babiš pedig 41,68 százalékot (2,4 millió).

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.