Nyitókép forrása: SITA/Polish Defense Ministry via AP

 

Több ország ajánlott fel tankokat Ukrajnának, így összesen 321 tankra van ígérete az orosz invázió ellen harcoló országnak. Erről a franciaországi ukrán nagykövet, Vadim Omeljcsenko beszélt pénteken a BFM televíziónak nyilatkozva.

 

Elmondta, hogy a szállítások ideje országonként eltérő lehet, de nekik erre a segítségre minél hamarabb szükségük van. Arra nem tért ki, hogy az egyes országok mennyi tankot ajánlottak fel.

 

Németország és az Egyesült Államok szerdán (január 25-én) döntött arról, hogy Leopard 2-es német és Abrams amerikai tankokat adnak át Ukrajnának, a németek pedig engedélyezik más országoknak is, hogy Leopardokat adjanak át. A németek márciusra, az amerikaiak őszre becsülték a harckocsik tényleges leszállítását.

 

 hirdetes_810x300  

Nagy-Britannia 14 brit Challenger tankot küld az ukrán frontra.

 

Az ukrán katonák kiképzése a tankok kezelésére egy-két héten belül elindul.

 

A legtöbb szakértő szerint döntő változást a felajánlott tankok nem hoznak, főleg, hogy a tavaszra Ukrajnába érkező harckocsik számát legfeljebb 90-re teszik. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a tank kezelésére még csak-csak felkészíthetik az ukránokat, de a tankok együttes harctéri mozgását, együttműködését tavaszig aligha lehet megtanítani az ukránokkal. Főleg, hogy Oroszország február végén, március elején újabb nagy offenzívára készül.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.