"Emiatt nem tör ki az atomháború" - már lobbiznak a Pentagonnál, hogy Ukrajna F-16-os vadászgépeket kaphasson - Körkép.sk
Hajnalka
  • HUF: 385.38
  • USD: 1.08
  • 2 °C
  • 8 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

“Emiatt nem tör ki az atomháború” – már lobbiznak a Pentagonnál, hogy Ukrajna F-16-os vadászgépeket kaphasson

A nyomulás nem véletlen, az oroszok lassan de biztosan kivéreztetik az ukrán légvédelmi rendszert.

Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Ukrajna vérszemet kapott a nyugati harckocsikra kapott ígéretektől, és most már modern vadászgépeket is felvett a követelt haditechnikák listájára. Washington fontolóra veszi a kérést. Az ukránok ugyanis hamarosan igen szorult helyzetbe kerülhetnek.

 

Az objektívebb szakértők ugyanis már régóta hangoztatják, hogy az orosz rakétacsapások nem a civilek ellen irányulnak, hanem két céljuk van: szétzúzni az ukrán energiainfrastruktúrát és rákényszeríteni az ukránokat arra, hogy légvédelmi rendszereik munícióját ellőjék.

 

És bár a nyugati sajtó csak azt harsogja, hogy az oroszok hamarosan kifogynak a rakétákból, ukrán oldalon a helyzet ugyanez. Ha az ukrán légvédelmi rendszert sikerül kimeríteniük az oroszoknak azzal, hogy pár tízezer dolláros drónokra kell ellőni a sokkal drágább muníciójukat, akkor megnyílik az út az orosz légierő, a vadászgépek és bombázók előtt.

 

SJE Nyílt nap
Nyomulnak a lobbisták a vadászgépek átadásáért

 

Egy katonai tisztviselőkből álló kontingens csendben azt szorgalmazza, hogy a Pentagon hagyja jóvá F-16-os vadászgépek átadását Ukrajnának – írja az amerikai Politico. Az ok a fent említett súlyosbodó körülmény.

 

Az amerikai védelmi minisztérium név nélkül nyilatkozó tisztviselői pedig kifejezetten örömhírként kezelték, hogy a tavaszi ukrán és orosz offenzíva lehetősége miatt nagyobb lendületet kap a vadászgépek átadásáról szóló kampány.

 

Ez pedig Kijevben is visszhangra talált, Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó arról beszélt a minap, hogy felgyorsultak és intenzívebbé váltak a vadászgépekről szóló tárgyalások. Ukrajna pedig azt kéri, hogy ha a gépek csak hónapok múlva is érkeznének, a pilótáikat már most kezdjék el kiképezni. Állítása szerint három hónap alatt képesek elsajátítani a gépek kezelését (ezt nyugodtan lehet vitatni, hiszen a szlovák pilóták képzése már három éve zajlik a felújított F-16-osokra, és korábban ők is ugyanazokkal az orosz gépekkel repültek, mint az ukránok – a szerk.).

 

Az is jellemző, hogy a vadászgépek átadása felé nyomást kifejtő amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy az nem jelentene eszkalációt, ha az 1980-as években gyártott F-16-osok harcolnának Ukrajnában, és azt állították a Politiconak: “Lássuk be, az atomháború nem fog kitörni az F-16-osok miatt”, mert az “a hagyományos fegyverek eszköztárának része”.

 

A Pentagon felső vezetése egyelőre nem túl lelkes

 

A fentieket azonban csak politikai kijelentésekként lehet kezelni. Az F-16-osok, ha egyszer a levegőben vannak, nem csak védekezésre lehet használni. És erre Podoljak is utalt, mikor azt mondta, hogy az oroszok legerősebb fegyverét, a tüzérséget csak úgy tudják leállítani, ha elpusztítják az orosz lőszerraktárakat.

 

Ráadásul, az F-16-osokhoz nemcsak pilóták kellene, hanem nagyszámú kiszolgáló és karbantartó személyzet, amelyek kiképzése még a pilótákénál is tovább tart. Nem beszélve azokról a problémákról, hogy honnan szállnak majd fel ezek a gépek. Bárhonnan ugyanis nem tudnak, elég csak arra gondolni, hogy a szlovák szliácsi katonai repülőteret is fel kell újítani, hogy fogadni tudja majd a jövőre érkező F-16-osokatt.

 

Ha az ukránoknak adott gépek a NATO-területéről szállnak fel, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

 

A Pentagon egyelőre ódzkodik eleget tenni a vadászgépekre vonatkozó kérdésnek, legalábbis magasabb döntéshozói szinten jelenleg biztosan nincs rá hajlandóság. A fő ok, hogy nem akarják tovább eszkalálni a helyzetet, bár ez időben változhat. A dolog hátterében persze azt is látni kell, hogy a gépek átadására hónapok múlva kerülhet sor, amikor az USA-ban már javában zajlik majd a politikai helyezkedés a 2024-es elnökválasztás miatt. Nem beszélve arról, hogy az USA számára Tajvan kérdése fontosabb, mint Ukrajna.

 

Ráadásul egyelőre a kelet-európai MiG-29-esek sem kerültek még át az ukránokhoz – Szlovákia orosz vadászgépei sem. Az USA eredetileg azt fontolgatta, hogy a kelet-európai MiG-ek átadásáért cserébe amerikai gépeket kapnának a részt vevő országok. Belpolitikai akarat azonban Amerika részéről végül nem volt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Kósa Zoltán
2023. jan. 29. 19:22

Micsoda felháborodás lehetett eddig is a hadiiparban, hogy a repülőgépgyártók nem gazdagodhatnak. Be kell hozni a lemaradást. Ugyan már kit érdekel egy esetleges világháború kockázata, ha valaki közben megtömheti a zsebeit....

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket