Nyitókép: AP Photo/Petr David Josek

 

Petr Pavel újonnan megválasztott cseh államfő vasárnap azt mondta, hogy a legszebb gratulációt Zuzana Čaputová szlovák államfőtől kapta, aki közvetlenül a választási stábjában kereste fel. Hozzátette: sokáig emlékezni fog erre a pillanatra. Pavel ezt a CNN Prima News-nak adott interjújában mondta el.

 

„A legszebb Zuzana Čaputová szlovák államfő gratulációja volt. A választási stábban való jelenléte gyönyörű élmény volt, amire sokáig emlékezni fogok. Csak ezért jött”

 

– mondta Pavel.

 

 hirdetes_810x300  

Szavai szerint Čaputová azzal is számolt, hogy Andrej Babiš volt miniszterelnök nyeri a választást. „Ebben az esetben inkognitóban tett utazásról lett volna szó Prágába” – tette hozzá. Úgy gondolja, hogy ellenkező eredmény esetén Babiš stábját nem látogatta volna meg. Ezekkel a szavakkal cáfolta Miloš Zeman cseh elnök kijelentését, aki szombaton azt mondta: bízik abban, hogy a Szlovák Köztársaság elnöke is eljön gratulálni Babišnak.

 

Pavel azt is megismételte, hogy szeretne Ukrajnába látogatni Čaputovával együtt. Ezt az utat tavasszal, a NATO csúcstalálkozója előtt szeretné megtenni – mondta a ČT 24 televízió által idézett interjúban.

 

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte meg az elnökválasztás második fordulóját a szavazatok 58,32 százalékával. A legyőzött jelöltet, Andrej Babiš volt miniszterelnököt, az ANO mozgalom elnökét a választók 41,67 százaléka támogatta. A választói részvétel elérte a 70,25 százalékot.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.