Nyitókép: AP Photo/Natacha Pisarenko

 

Az ukrajnai háború lezárása érdekében Olaf Scholz német kancellár továbbra is közvetlen beszélgetéseket kíván folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Időközben a Kreml is megerősítette, hogy hajlandó folytatni a kapcsolattartást – írja a TASR a DPA és a Reuters ügynökségek jelentései alapján.

 

„Újra telefonálni fogok Putyinnal, mert szükség van a közös beszélgetésre” –mondta Scholz a Tagesspiegel című napilap vasárnapi számában. „Putyinon múlik, hogy kivonja-e csapatait Ukrajnából, és véget vet-e ennek a szörnyű, értelmetlen háborúnak”.

 

A kancellár szerint a jelenlegi helyzet mindaddig nem változik, amíg Oroszország korlátlan agresszióval folytatja a háborút. Bár a Putyinnal folytatott telefonhívások nem „udvariatlan hangvételűek”, a Kreml vezetője többször is világossá tette, hogy erőszakkal akarja elvenni a szomszédos ország egyes részeit, ami elfogadhatatlan – hangsúlyozta Scholz.

 hirdetes_810x300  

 

„Időnként konkrét kérdések merültek fel a fogolycserével, az ukrajnai gabonaexporttal és a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatban is” – mondta az eddigi telefonálásokról a kancellár.

 

„Számomra azonban fontos, hogy a megbeszélések mindig visszatérjenek az aktuális témához: hogyan kerül ki a világ ebből a szörnyű helyzetből? A feltevés egyértelmű: az orosz csapatok kivonásával”.

 

Moszkva szerint jelenleg nincsenek konkrét tervek Scholz és Putyin újabb telefonhívására. A Kreml szóvivője ugyanakkor a RIA Novosztyi hírügynökségnek vasárnap azt is elmondta, hogy az orosz elnök továbbra is nyitott a kapcsolatfelvételre a német kancellárral – írja a Reuters.

 

Putyin és Scholz utoljára tavaly december elején beszéltek telefonon. Az orosz vezető akkor azt mondta, hogy Németország és a Nyugat hozzáállása Ukrajnához „destruktív”, és felszólította Berlint, hogy gondolja át megközelítését.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!