Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Petr David Josek

 

Az elmúlt napokban egyre nő a mediális nyomás a nyugati világra, hogy a tankokon kívül modern(ebb) vadászgépeket is adjanak át Ukrajnának. Ennek egyik oka, hogy az ukrán integrált légvédelem kezd kimerülni az orosz rakétacsapások súlya alatt, a másik, hogy a modern tankok még sikeres kiképzés esetén is akkor lesznek hatékonyak, ha van felettük ütőképes légitámogatás. Az amerikaiak már fontolgatják az F-16-osok átadását, hétfőn azonban kiszivárgott, hogy Ukrajna már kapott vadászgépeket az egyik NATO-tagállamtól. A Dziennik lengyel hírlap kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy legutóbb nem MiG-ekhez való alkatrészeket küldtek Ukrajnának, hanem egész és működőképes vadászgépeket.

 

A lengyel lap az egészet úgy tálalja, mint egy fricskát Németország terhére. Olaf Scholz német kancellár ugyanis a Leopard 2-es tankok odaígérése után arról beszélt, hogy ma már Németország és Nagy-Britannia a két legnagyobb hadianyag ellátója Ukrajnának.

 

A Dziennik ráadásul úgy tudja, hogy a MiG-ek még tavaly tavasszal kerültek az ukránokhoz. Ez nagyjából arra az időszakra esik, amikor vita indult Ukrajna vadászgépekkel való ellátásáról. Lengyelország először támogatta, aztán látszólag mégsem, az USA először szintén támogatta, majd ő is visszakozott. A politikai narratíva azonban egy dolog, a háttérben azonban „alkatrészek” név alatt „bizonyos számú” működőképes MiG-eket adott át Lengyelország Ukrajnának.

 

 hirdetes_400x285  

Mindenesetre, a lap részletekbe nem bocsátkozik, a cikk lényegében egy gúnyirat Olaf Scholzról.

 

Közben azonban az ukrán elnöki tanácsadó, Andrij Jermak arról közölt posztot Telegram csatornáján, hogy Lengyelország hajlandó F-16-os vadászgépeket is átadni Ukrajnának. 

 

„Az F-16-osok megszerzéséről szóló munkánk folytatódik. Pozitív jelzéseket kaptunk Lengyelországtól, amely kész átadni őket a NATO koordinációja keretében”.

 

Hétfői sajtótájékoztatóján Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is kijelentette, hogy Lengyelország hajlandó F-16-osokat átadni Ukrajnának, ha a NATO abba beleegyezik. 

 

Érdemes kiemelni a feltűnő kettős mércét. A német tankoknál Lengyelország még a német jóváhagyásra is fittyet hányt volna, az amerikai vadászgépeknél már NATO-konszenzust akar. Kérdés, hogy mit lépnek erre a németek, akik már elutasítják a vadászgépek átadását, mert túl veszélyesnek tartják.

 

Szlovákia december 12-én jelentette be, hogy heteken belül kész átadni MiG-29-es vadászgépeit Ukrajnának.

 

Körkép.sk, Pravda.com.ua

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.