Nyitókép: Finnbarr Webster/Getty Images

 

Megérkeztek Nagy-Britanniába az ukrán katonák, akik a Challenger-2 harckocsik irányítására és karbantartására összpontosító kiképzésen vesznek részt. Ezt a Szabad Európa Rádió (RFE/RL) jelentette a londoni védelmi minisztérium vasárnapi közleményére hivatkozva.

 

Január közepén Nagy-Britannia a nyugati országok közül elsőként ígérte meg Kijevnek, hogy harckocsikat küld Ukrajnába, konkrétan 14 darab Challenger-2 típusú harckocsit. London azt reméli, hogy az első tankok már március végén megérkezhetnek Ukrajnába.

 

A brit kormány a Challengerek használatára és karbantartására összpontosító képzésben részesíti az ukrán katonákat. A londoni védelmi minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy a kiképzés valószínűleg már január 30-án, hétfőn elkezdődik.

 hirdetes_300x300  

 

„Ukrán harckocsi-legénység érkezett az Egyesült Királyságba…“ – áll a brit védelmi minisztérium vasárnapi hivatalos közleményében. A minisztérium szerint a Challenger tankok átadása a nemzetközi közösség határozott támogatását mutatja az ukránok orosz agresszió elleni harcában.

 

Nagy-Britannia után a többi NATO-tagország is ígéretet tett a harckocsik szállítására vonatkozóan. Összesen több mint 130-at ígértek. Az ukrán kormány azt állítja, hogy hozzávetőleg 300 új tankra lenne szüksége ahhoz, hogy kiszorítsa az oroszokat Ukrajna megszállt területeiről.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!