Nyitókép: AP Photo/Natacha Pisarenko

 

Olaf Scholz német kancellár chilei látogatása során bírálta a harci repülőgépek Ukrajnába szállításáról szóló kijelentéseket. Szerinte ez önkényesen zajlik – tájékoztatott a TASR a DPA jelentése alapján.

 

Jelen pillanatban komoly megbeszélésre van szükség, nem pedig „versenyre, hogy ki tud többet ajánlani (…), amelyben Ukrajna támogatása helyett a belpolitikai motívumok állnak az élen” – mondta Scholz vasárnapi sajtótájékoztatóján Chile fővárosában, Santiagóban.

 

Egy olyan fontos kérdésben, mint a fegyverellátás, észszerű és racionális megfontolásra van szükség – hangsúlyozta Scholz. Emlékeztetett arra, hogy Joe Biden amerikai elnökkel nem sokkal a háború kezdete után kizárták a repüléstilalmi zónák létrehozását Ukrajna felett, mert az közvetlen konfrontációhoz vezetne Oroszország és az Észak-atlanti Szövetség (NATO) között. Az „oly értelmetlen követeléseket”, mint a szárazföldi csapatok küldése, szintén elutasítottuk.

 hirdetes_300x300  

 

Bár Scholz nem említette a nevét, nyilvánvalóan a Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) társelnökének, Saskia Eskennek a szavaira reagált, aki nem zárta ki teljesen a vadászgépek átadását az ARD televíziónak adott interjújában. Többek között azt mondta, hogy fontos „Ukrajnát azzal támogatni, amire szüksége van”.

 

A DPA emlékeztetett arra, hogy az Ukrajna feletti repüléstilalmi zónáról szóló tavalyi megbeszélések arra a következtetésre jutottak, hogy azt csak akkor lehet érvényesíteni, ha a NATO saját harci repülőgépeket biztosít. Ezt azonban Scholz és Biden elutasította.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!