Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

A tankok átadása miatt érzett nagy politikai PR-lendület elfogyott, a mai napot Ukrajna nem fogja a legsikeresebbek között emlegetni. A reggeli hírek szerint Vulhedarnál az oroszok áttörték a frontot, a britek is nemet mondtak arra, hogy Ukrajnának vadászgépeket adjanak át, a Human Rights Watch pedig Izjum környékének elaknásítása miatt ment neki Kijevnek. Közben az Európai Unió óvatosan, de azért elég egyértelműen elutasította Ukrajna azon terveit, hogy gyorsított eljárásban, két év alatt csatlakozzon a blokkhoz.

 

  • A brit hírszerzés szerint erőteljes offenzívát indítottak az oroszok Vulhedar térségében Pavlivka és Vulhedar városok ellen, és a Kaslahacs folyónál sikeresen áttörték a frontot. Az oroszok célja, hogy erőforrásokat vonjanak el Bahmut védelmétől. Vulhedar az invázió kezdetétől az ukrán védelem jelentős bástyája volt.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kemény beszédben kijelentette, hogy Oroszország „megkezdte nagy bosszúját azért”, mert Ukrajna ellenállt inváziójának.
  • Az ukránok továbbra sem mondtak le a Krímről. A katonai hírszerzés feje, Kirilo Budanov elutasította azt a feltételezést, hogy Oroszország atomfegyvert vetne be, ha az ukrán haderő megtámadná a Krímet. „Ez nem igaz. És a Krímet vissza fogjuk kapni.”, mondta azzal, hogy Oroszország megfélemlítő taktikát alkalmaz. Mondanunk sem kell, hogy ez az információs háború része, ugyanis sem a Nyugat, sem Ukrajna nem tudhatja, az oroszoknál mikor szakad el ez a konkrét cérna.
  • Oleszkij Danilov a biztonsági védelmi tanács titkára kedden a Facebookon arról írt, hogy „vissza fognak verni minden Oroszország által indított támadást”. Kitért a sorozásokra is, amely miatt a nyugati országrészekben valósággal kitört a pánik.

    „Nyugodt körülmények között zajlik a sorozás, annyi embert tudunk behívni, amennyire a hadseregnek szüksége van”

    – mondta, bár ez messze nem takarja a teljes igazságot. Érkeztek hírek az utcákon sorkötelesekre leselkedő rendőrökről. Az is elhangzott, hogy a veszteségek pótlása miatt is szükség van a sorkötelesek behívására. Sokat elárul az is, hogy Danilov szerint „exponenciálisan növekedni fog az orosz információs-pszichológiai hadviselés szintje”, ami nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy demoralizáló hírek is napvilágot látnak majd a háború alakulásáról, amelyeket Kijev nem tud majd ellenőrzése alatt tartani. (Ettől még az orosz dezinformáció sem fog megállni, mindkét fél nagyon intenzív információs háborút vív.)

  • Az EU elismeri Ukrajna igyekezetét és reformokra való törekvését az uniós tagság megszerzése érdekében, de az EU tagállamai között nincs egyetértés abban, hogy lehetséges-e Ukrajna EU-tagságának felgyorsítása – írja az Euractiv, amely az Ukrajna-EU csúcs zárónyilatkozatának egy részletét szellőztette meg. A találkozót február 3-ra tervezték. A nyilatkozat ugyanakkor leszögezi, hogy „Ukrajna és polgárai jövője egyértelműen össze van kötve az Európai Unióval”.
  • A brit kormányszóvivő a sajtó kérdésére kedden kijelentette, hogy „nem lenne praktikus”, ha Nagy-Britannia saját vadászgépeiből adna Ukrajnának.
    „A brit Typhoon és F-35-ös vadászgépek rendkívül bonyolult gépek, és hónapokig tartana megtanítani a kezelésüket. Tekintettel erre a körülményre, Ukrajnának történő átadásuk nem lenne praktikus”, mondta. Megjegyezzük, a brit tankok várható szállítási ideje sem most lesz, legkorábban áprilisban kerülhetnek ki a frontra.
  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter bejelentette, hogy „első körben” 120-140 tankot várnak a nyugati szövetségeseiktől.

    „Annyit mondhatok, hogy a támogatások első hullámában az ukrán hadsereg 120-140 nyugati típusú harckocsit kaphat: Leopard 2-eseket, Challenger 2-eseket, M1 Abramsokat és az úgynevezett Leclerceket.”

    mondta.

  • Litvánia gőzerővel tolja a háborús propagandát. A litván elnök hétfőn egy televízióban arról beszélt, hogy „a Nyugatnak át kellene lépnie az oroszok vörös vonalait” és harcászati repülőgépeket kéne átadnia Ukrajnának. Gitanas Nauseda szerint hamarosan már jön az Ukrajnának kedvező fordulat.
  • A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet keményen bírálta Ukrajnát azért, mert vélhetően elaknásították Izjum környékét az orosz elleni harc során, és az aknák ma is sok civil áldozatot szednek. A szervezet egyik munkatársa hangsúlyozta, attól, hogy az oroszok is többször használtak ilyen gyalogsági aknákat, még nem jelenti azt, hogy Ukrajna is éljen ezen tiltott fegyverek alkalmazásával.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.