Biden nemet mondott, de Ukrajna 200 darab F-16-os vadászbombázót akar légtere védelméhez - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Külügyek

Biden nemet mondott, de Ukrajna 200 darab F-16-os vadászbombázót akar légtere védelméhez

A franciák is inkább tartózkodóan nyilatkoznak. Újabb ország utasította el Ukrajna lőszerrel való ellátását.

Nyitókép forrása: Lockheed Martin

 

Csökkent az esélye, hogy Ukrajna negyedik generációs amerikai F-16-os vadászgépeket kapjon. Joe Biden amerikai elnök hétfőn nemmel válaszolt arra a kérdésre, támogatja-e, hogy Ukrajna F-16-os vadászgépeket kapjon.

 

A határozott nemre azután került sor, hogy a lengyelek jelezték, amerikai és NATO jóváhagyással hajlandók lennének F-16-osokat adni Ukrajnának. Ellentétben a német tankokkal, Varsó ezúttal feltételhez kötötte a fegyverek átadását. Ugyanakkor Andrij Jermak ukrán elnöki tanácsadó hétfőn arról beszélt, hogy “pozitív” jeleket kapott Lengyelországtól és Franciaországtól a vadászgépeket illetően.

 

A szakértők azonban fenntartásokkal fogadták az ukránok optimizmusát. A gépek használatára a kiképzés sokkal hosszabb ideig tart, az ukránok eddig szovjet gyártmányú vadászgépeket használtak. A kiszolgáló és karbantartó személyzet kiképzése még a pilótákénál is tovább tart, nem beszélve arról, hogy az F-16-osok esetében a reptereket is úgy kellene felújítani, hogy fogadni tudják a gépeket.

 

SJE Nyílt nap

Nem beszélve az eszkaláció lehetőségéről.

 

A sajtó közlése szerint Emmanuel Macron francia elnök hétfőn “nem zárta ki”, hogy Párizs lesz az első Európában, amely modern vadászgépeket ad Ukrajnának. A dolog viszont nem annyira egyértelmű, Macron arról beszélt, hogy “definitíve semmit sem lehet kizárni”, ami közelebb áll a burkolt nemhez.

 

Főleg, mert a francia elnök szerint a legfontosabb előfeltétele a gépek átadásának, hogy Ukrajna ne használhassa őket ukrán területen kívül eső műveletekben, és azt is, hogy a vadászgépek szállítása nem gyengítheti a francia hadsereg kapacitásait sem. Ettől függetlenül történhet előrelépés, Macron kedden látja vendégül Párzsban Olekszij Reznyikov ukrán védelmi minisztert.

 

Közben az ukrán légierő vezetése, Jurij Ignat a francia La Chaine Info televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy Ukrajnának legalább 200 modern gépre lenne szüksége, tekintettel az ország nagy méretére és Oroszország, valamint Fehéroroszország szomszédságára. Ez a 200 gép nemcsak vadászgépeket, de más típusú, többfunkciós harcászati repülőgépeket is tartalmazna. Az ukránok 5 zászlóaljnyit akarnának felállítani. Ignat azt elismerte, hogy nyilván nem kaphatják meg az összes gépet egyszerre, de arról is beszélt, hogy jelenleg az F-16-osok beszerzése a legvalószínűbb forgatókönyv.

 

Bár Európában csúcsra jár a háborús hangulat, a világ többi részén messze nem ilyen lelekesek a kormányok. Brazília például nemet mondott arra a felkérésre, hogy Leoppard 2-esekhez való lőszert szállítson saját készleteiből. Pedig Olaf Scholz német kancellár maga utazott a dél-amerikai országba, hogy Lula elnökkel (többek között erről is) tárgyaljon.

 

“Brazília a béke ország. Ezért nem akar semmiféle, még közvetett részvételt sem a háborúban”

 

mondta Lula.

 

Körkép.sk, reuters, Ukrajinszka Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Kósa Zoltán
2023. jan. 31. 14:34

Az imént kommenteltem máshová, de nem veszítette aktualitását: Felvázolok egy alternatívát. Hónapokig vitázunk az ilyen-olyan fegyverszállítmányokról. Vajon ki fogja kezelni őket? Hát kérem alásan azok, akiket a NATO hónapok óta kiképez. Tankok innen-onnan, és érdekes, pont ezekben az országokban folynak ukránok kiképzései. Még tart a kiképzés! Sebaj, addig feltartóztatásra jók a sebtében verbuvált golyófogók. A támadáshoz repülők is kellenek? Sebaj még egy kis vita, de addig legalább befejeződnek a kiképzések, a logisztika és a tervek. Ja, hogy ez úgy hangzik, mintha mindenki benne lenne a buliban, aki nem áll harcban? Ja, úgy hangzik. Akkor lehet, hogy bepipulnak az oroszok? Hááát, pedig mi azt hisszük úgysem merik megtenni. Ők meg bíztak az igéreteinkben. De akkor hogyan lesz itt béke?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket