Nyitókép: Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

A Nobel-békedíjra jelöltek között az ukrajnai háborúval és az oroszországi helyzettel kapcsolatos személyiségek dominálnak. A jelöltek között van Zelenszkij ukrán elnök, Erdogan török ​​elnök és Navalnij orosz ellenzéki politikus is ott van.

 

Szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy a Nobel-bizottság ismét az ukrajnai konfliktussal vagy az oroszországi emberi jogi helyzettel kapcsolatos személyt választana. A bizottság a mai napig (január 31-ig) fogadja a jelöléseket a Nobel-békedíjra. A Nobel-bizottság csak 50 év után teszi közzé a jelöltek listáját.

 

Zelenszkij ukrán elnököt egy norvég parlamenti képviselő jelölte. Jens Stoltenberg is kapott jelölést ugyanettől a jogalkotótól a NATO főtitkári funkciójában végzett „példamutató munkájáért”.

 hirdetes_810x300  

 

A pakisztáni szenátus vezetője Erdogan török ​​elnököt javasolta a díjra az orosz-ukrajnai konfliktus idején folytatott béketörekvéseiért. Rajta kívül Navalnij orosz ellenzéki politikust és Vlagyimir Kara-Murza publicistát is jelölik Nobel-békedíjra.

 

Két év után, amikor a díjat fehérorosz, ukrán és orosz aktivisták kapták, előttük pedig Dmitrij Muratov orosz újságíró, nem valószínű, hogy a Nobel-bizottság ismét ebből a régióból választana díjazottat – vélekedik Henrik Urdal norvég elemző.

 

Szükség van arra, hogy a reflektorfényt a világ más részein tapasztalható egyéb nemzetközi problémákra összpontosítsuk” – mondta Urdal.

 

Az idei díjazott személyét a Nobel-bizottság október elején hirdeti ki. Évente több száz jelölés közül választ ki egy személyiséget vagy szervezetet.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.