Nyitókép forrása: youtube.com

 

Ukrajnában gyakorlatilag már kényszersorozás van. Bár a kijevi vezetés azt állítja, hogy „nyugodt körülmények között” zajlik a sorkötelesek behívása, azt még pár szlovák liberális lap is elismeri, hogy Ukrajna nyugati felében eluralkodott a pánik. A magyar köztévé riportja azonban arra is rámutat, pontosan mit jelentenek a gyakorlatban a kijevi vezetés „nyugodt körülményei”.

 

Háromezerre tehető a sorozóbrigádokban részt vevők száma. A csoportok feladata, hogy begyűjtsék a sorköteles, katonakorú férfiakat. Mivel az óvatos becslések szerint is súlyos károkat szenvedtek el az ukránok Bahmutnál (az oroszok is, de nekik más lehetőségeik vannak utánpótlás terén), most a hadsereg gőzerővel egészítené ki a sorait.

 

A még be nem vonult férfiakat az utcán, bevásárlóközpontokban, konditermekben vadásszák le, nagyobb, 5-6 katonából álló csoportok, hogy az illetőnek esélye se legyen ellenkezni. Az is előfordult, hogy erőszakkal visznek el valakit.

 

 hirdetes_300x300  

Arról is felvételek készült, hogy Kijev közelében, Brovariában az önkormányzati ülés közepén osztják ki a behívókat minden egyes férfinek.

 

A brit hírszerzés szerint az oroszok Vulhedarnál áttörték a frontot, Bahmut városát pedig lassan teljesen bekeríthetik. Mindkét szemben álló fél rengeteg katonát veszít a harcokban, de Oroszországnak sokkal több lehetősége van utánpótlás behívására, mint Ukrajnának, ráadásul területén nem folynak harcok. Kijev kedden bejelentette, hogy a következő hónapokban fokozott dezinformációs-pszichológiai hadviselést folytatnak majd oroszok, vagyis nagyon kemény időszak előtt áll Ukrajna.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.