Nyitókép: AP Photo/Petr David Josek

 

Ukrajnának az Észak-atlanti Szövetség tagjává kell válnia, „amint ez a háború véget ér” – mondta Petr Pavel újonnan megválasztott cseh elnök a BBC brit állomásnak adott, szerdán megjelent interjújában. Kifejtette, hogy Ukrajna a háború után „erkölcsileg és gyakorlatilag készen áll” a NATO-tagságra.

 

„Az ukrán hadsereg valószínűleg a legtapasztaltabb hadsereg lesz Európában. Ukrajna megérdemli, hogy része legyen a demokratikus országok közösségének”

 

– közölte.

 

 hirdetes_810x300  

Elnökké választása óta a nemzetközi médiának adott első interjújában Pavel kijelentette, hogy a nyugati fegyverek Ukrajnába szállítását illetően „nem szabadna semmilyen korlátnak fennállnia”. Megjegyezte, hogy a vadászgépek szállítása számára „nem tabu”. Ugyanakkor kijelentette, hogy nem biztos abban, hogy időben kézbesítenék őket.

 

„Büszke vagyok arra, hogy országom az elsők között nyújtott jelentős katonai segítséget Ukrajnának”

 

– mondta Pavel a BBC-nek. Csehország volt az első nyugati ország, amely Kijevet tankokkal és gyalogsági harcjárművekkel – szovjet gyártmányú T-72 és BMP-1 harckocsikkal – látta el.

 

Az Egyesült Államok és Németország által a közelmúltban Ukrajnának ígért modern harckocsik szállításával kapcsolatban Pavel elmondta, hogy Oroszország jelentős személyi és technikai erőforrásai miatt ez még mindig nem elegendő. Ukrajna 300 tankot kért, a Nyugat pedig eddig legalább 120 szállítását ígérte.

 

Pavel azonban reméli, hogy felgyorsul a tankok szállítása, különösen Oroszország várható tavaszi offenzívája esetén. Egyes országok, különösen Németország félelmeit illetően, miszerint Moszkva a megnövekedett fegyverszállítást a konfliktus eszkalációjaként fogja tekinteni, hangsúlyozta: „nincs más alternatívánk”.

 

„Ha segítség nélkül hagyjuk Ukrajnát, nagy valószínűséggel elveszíti ezt a háborút. Ha pedig veszít, mindannyian veszíteni fogunk”

 

– figyelmeztetett.

 

 „Városainkat nem pusztítja el az orosz tüzérség vagy a rakéták. De a jövőnket megsemmisítheti, ha nem támogatjuk Ukrajnát a konfliktus sikeres befejezésében“

 

– konstatálta.

 

Pavel úgy értékelte, ha a legkisebb esély is van arra, hogy Ukrajna és Oroszország között béketárgyalásokat folytassanak, akkor támogatni kell ezt a folyamatot. „Egyelőre azonban nem látni ilyen jeleket az oroszok részről“ – mondta.

 

„A háború vége kizárólag Oroszország kezében van. (Vlagyimir) Putyin elnöknek egyetlen döntést kell meghoznia: ki kell vonnia csapatait Ukrajnából. És a háború véget ér“

 

– mondta Pavel, aki 2015-ben a NATO Katonai Bizottságának első, posztkommunista országból származó elnöke lett.

 

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!