Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Újabb korrupciós botrány rengette meg Ukrajnát. A biztonsági szolgálatok szerdán házkutatást tartottak Ukrajna egyik legjelentősebb milliárdosának otthonában, aki egykor Volodimir Zelenszkij mecénása volt.

 

A Reuters szerint Kijev ezzel akarja jelezni eltökéltségét annak bebizonyítására, hogy a dollármilliárdos tételekben érkező nyugati támogatásokat képes hatékonyan és korrupció nélkül felhasználni, és tisztára mossa nevét, mint a világ egyik legkorruptabb állama.

 

Az elmúlt hetekben Kijev óriási fegyverszállítmányokat és ígéreteket kapott, amelyek ha döntőt nem is, de jelentős képességeket biztosítanak számára a harcban. Az USA által legutóbb felajánlott 2 milliárd dolláros csomag részét képezik a 150 kilométeres hatótávolságú rakétatípusok is. Eddig az USA csak 80 kilométeres hatótávolságú rakétákat adott át Ukrajnának.

 

 hirdetes_300x300  

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint Iho Kolomojszkij iparmágnáshoz kopogtattak be az SBU kommandósai. A hivatalos közlemény nem tartalmazta Kolomojszkij nevét, azt azonban igen, hogy egymilliárd dollárnyi sikkasztási ügyről van szó, amely az ország legnagyobb olajvállalatát, az Ukrnaftát és legnagyobb finomítóját, az Ukrtatnaftát érinti. Az üggyel korábban már összefüggésbe hozták Komoljszkijt, aki következetesen tagadott. A két vállalatot Zelenszkij ukrán elnök a hadiállapot kihirdetése után kisajátította.

 

A korrupció elleni harc jegyében letartóztatták Arszen Avakovot is, aki 2014 és 2021 között belügyminiszter volt.

 

Ez csak két név, a múlt héten pár nap alatt tizenkét tisztviselőt váltottak le, vádoltak meg vagy helyeztek át.

 

Maga Zelenszkij épp Kolomojszkijnak köszönheti karrierjét. Az oligarcha tévécsatornáján közvetített komédia sztárjaként futott be és szerzett ismertséget. Ez segítette hozzá ahhoz is, hogy elnökké válasszák – no meg persze az, hogy békét és a háború lezárását ígérte a kampánya idején…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!