Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andrew Harnik

 

Ukránellenes retorikával vádolta meg Kijev Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, aki nemrég arról beszélt, hogy „Ukrajna az új Afganisztán, a senki földje”. Mivel Afganisztánban az amerikaiak húsz év háború után szégyenletes körülmények között vonultak ki, a párhuzam miatt Kijev tiltakozott, és az ukrán külügy bekérette a kijevi magyar nagykövetet.

 

Orbán Viktor Ukrajnáról nemrég egy háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy mivel a gyors orosz győzelem nem valószínű, ahogy az ukrajnai kormányváltás sem, ezért az oroszok célja az lesz, hogy egy „kormányozhatatlan romhalmazt” csináljanak belőle, amit a Nyugat nem tud majd győzelmeként felmutatni.

 

Az előzmények között mi azért kiemeljük Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter korábbi kijelentését, aki az ukránok magyarellenes és a kárpátaljai magyar kisebbséget is fenyegető kijelentései miatt jelezte, hogy Ukrajna nem partner a kétoldalú kapcsolatok javításában, és utalt rá, hogy Ukrajnának nem kifizetődő a magyarellenes politika:

 

 hirdetes_810x300  

„Ukrajnának szüksége lesz olyan európai politikai döntésekre, amelyek nélkülünk nem fognak megszületni. És minél több jogot vesznek el a magyar nemzeti közösségtől, minél tovább húzzák azt, hogy visszaadják az egyszer már létezett nemzeti közösségi jogokat, annál nehezebb lesz nekünk otthon Magyarországon meghozni olyan döntéseket, amelyek tőlünk áldozatot követelnek, és az ukránok támogatását jelentik”

 

fogalmazott (erről bővebben itt olvashat).

 

Orbán Viktor fenti kijelentéseitől kedden az ukrán vezetés elhatárolódott, és bekérette a magyar nagykövetet is. Az ukrán külügy azt állítja, hogy Budapest „régóta ukránellenes retorikát használ, ami elfogadhatatlan”, majd jelezték, hogy ennek folytatása „helyrehozhatatlan károkat okoz majd az ukrán-magyar kapcsolatokban”.

 

Ukrajna jelenleg a Nyugat teljes támogatását élvezi az információs térben, így az is csoda, hogy a Reuters hírügynökség vonatkozó cikkében legalább azt megemlítette, hogy Ukrajna jelentősen visszavágta a magyar nemzeti kisebbség nyelvhasználati jogait. Persze azután, hogy Magyarország szankcióellenes politikáját kihangsúlyozta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!