Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Az Európai Parlament csütörtökön megvonta Andrea Cozzolino (olasz) és Marc Tarabella (belga) EP-képviselők mentelmi jogát, hogy a rendőrség és az ügyészség kihallgathassa őket a Katargate nével elhíresült gigászi korrupciós botrány kapcsán, amit Eva Kaili letartóztatása indított el hetekkel ezelőtt. Mindkét képviselő a szocdem S&D frakció tagjai – a tagságokat azonban a pártcsalád a nyomozás idejére felfüggesztette.

 

Cozzolinót és Tarabellát súlyos korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel gyanúsítják, írja a Politico. Mindkét politikus tagadja, hogy jogsértést követtek volna el.

 

Cozzolinót azzal is gyanúsítják, hogy pénzt fogadott el azért cserébe, hogy az EU-n kívüli országoknak előnytelen uniós döntéseket blokkoljon. Nem meglepő módon Cozzolino a Magreb-országok (benne Marokkóval, a botrány második számú megvesztegetőjével, Nyugat-Szaharával, Algériáva, Tunéziával) uniós küldöttségének elnöke volt.

 

 hirdetes_300x300  

A brüsszeli lap szerint Tarabella elment az EP mai ülésére, és saját mentelmi jogának megvonása mellett szavazott, majd a sajtónak azt nyilatkozta, hogy ártatlan, és hogy örül mentelmi joga feloldásának, mert így tisztázhatja a helyzetet.

 

Cozzolino a Politiconak azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem aggódik a vádak miatt.

 

Az EP-képviselők hivatali idejük alatt mentességet élveznek a vádemelés alól. A mentesség visszavonása többhetes folyamat és több lépésből áll. A belga ügyészség arra hívta fel a figyelmet, hogy a mentelmi jog megvonása után úgy bánhatnak a két képviselővel, mint bármelyik belga lakossal.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!