Nyitókép: SITA/AP

 

Az Európai Unió a kijevi, Ukrajnával tartandó történelmi csúcs előtt arra figyelmeztet, hogy nem reálisak a blokkhoz való gyors csatlakozás céljai – tájékoztatott a BBC.

 

A pénteken sorra kerülő csúcstalálkozóra az Unió legfelsőbb képviselői érkeznek. Denisz Shmihal ukrán miniszterelnök a csúcstalálkozó előtt adott interjújában elárulta, hogy országa „ambiciózus célt” tűzött ki maga elé, mégpedig azt, hogy két éven belül csatlakotik az Unióhoz.

 

A tagországok csoportja ugyanakkor arra figyelmeztetett, egyértelműen el kellene magyarázni Kijevnek, hogy ez nem lehetséges.

 hirdetes_810x300  

 

Irreális uniós ígéretek

 

Ukrajna tavaly rekordidő alatt megkapta a tagjelölti státuszt, amit Volodimir Zelenszkij elnök egyedülálló és történelmi pillanatnak nevezett. Bár ez az első lépés a tagság felé, a folyamat általában évekig tart, és jelenleg több ország is szerepel a várólistán.

 

Zelenszkij a csúcstalálkozó előtt azt mondta, hogy ez az európai integráció hete lesz, és Kijev olyan döntéseket vár európai partnereitől, amelyek összhangban állnak az orosz háború ellenére elért előrelépésekkel.

 

Ám Brüsszelben kevesen látják reálisnak a kétéves célt, aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az Unió bármilyen irreális ígérete később csalódáshoz vezethet. „Ukrajnának erre nincs szüksége” – mondta egy meg nem nevezett uniós diplomata. Egy másik megemlítette az olyan országok, mint például Lengyelország nyomását a folyamat lehetőség szerinti felgyorsítására.

 

Figyelemre méltó erőfeszítések

 

A BBC szerint a csúcs után kiadandó uniós nyilatkozattervezet megismétli azt az elkötelezettséget, hogy Ukrajna jövője az EU-ban van, és elismeri, hogy az ország az elmúlt hónapokban „figyelemre méltó erőfeszítéseket” tett a tagjelölt státuszát támogató célok elérése érdekében.

 

A BBC-nek nyilatkozó források ugyanakkor azt mondták, hogy a nyilatkozat egy részét módosítani kellett, mert túlságosan „merész volt”, miközben Franciaország, Németország, Olaszország és a Benelux államok állítólag óva intettek a túlzottan optimista hangnemtől. Az Unióhoz való csatlakozás iránt érdeklődőknek hozzá kell igazítaniuk országukat a szabályok, törvények és normák széles skálájához. Ukrajna reformtörekvéseit általában dicsérik, de az EU még nem tett közzé hivatalos értékelést az előrehaladásról.

 

Az Európai Bizottság ajánlásai

 

Shmihal a Telegramon elmondta, hogy Ukrajna az Európai Bizottság mind a hét ajánlásának végrehajtását tervezi, amelyek további korrupcióellenes intézkedéseket, a pénzmosás elleni törvények szigorítását és az ukrán oligarchák túlzott befolyásának korlátozását is tartalmazzák.

 

A pénteki csúcstalálkozó célja többek között az, hogy szolidaritást mutasson Ukrajnával, hangsúlyozva egy ilyen háborús övezetben zajló találkozó történelmi jellegét, és politikai jelzést küldjön Oroszországnak, hogy Kijev támogatása nem csökken. A tervek szerint bejelentik az ukrán katonák kiképzési küldetésének megduplázását 30 ezerre, valamint 25 millió eurót a felszabadított területek aknamentesítésére.

 

Az Ukrajna EU-tagság felé tett előrehaladásáról szóló új értékelést tavasszal kell közzétenni, részletesebb jelentés pedig még idén várható. Magas rangú EU-tisztviselők szerint senki sem vonja kétségbe Ukrajna jövőbeni tagságát, de pontos időkeretet sem akarnak meghatározni.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!