Nyitókép: Petr Topič/MAFRA

 

Kína csütörtökön hibás döntésnek minősítette Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnökének tervezett tajvani útját, és annak törlésére szólította fel – jelentette a TASR prágai riportere.

 

„Kína határozottan ellenzi, hogy azok az országok, amelyekkel diplomáciai kapcsolatot ápol, hivatalos kapcsolatba lépjenek Tajvannal. Felszólítjuk az érintett feleket, hogy vonják vissza rossz döntésüket”

 

– mondta Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

 

A cseh parlamenti alsóház elnöke azonban nem készül ilyen lépésre. „Peking reakciója nem lepett meg, de értékeinket nem változtatjuk meg. Alig várom az utazást” – írta a Twitteren. Elmondása szerint a tajvani látogatás Csehország érdekét szolgálja.

 hirdetes_810x300  

 

„A fő cél a gazdasági együttműködés elmélyítése“

 

– indokolta tervezett utazását a képviselőház elnöke.

 

Pekarová Adamová márciusra tervezett tajvani útja részleteiről az ottani külügyminiszterrel, Joseph Vuval egyeztetett videóhíváson keresztül. Az útra számos üzleti delegációnak, valamint tudományos kutatási és oktatási intézmények a képviselője fogja elkísérni.

 

Kínai tiltakozást váltott ki Petr Pavel újonnan megválasztott cseh államfő hétfői telefonbeszélgetése Caj Jing-ven tajvani elnökkel is.

 

„Részünkről nincs ebben semmi Kína-ellenesség, csak Csehország szuverenitásának és nemzeti érdekeinek kinyilvánítása” – tette hozzá Petr Pavel, akit március elején iktatnak be hivatalába.

 

A kínai diplomácia nyilatkozatban hívta fel Prága figyelmét arra, hogy tartsa be az egy Kína elvét.

 

Épphogy megválasztották az új cseh elnököt, máris botrányt kavart

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!