Nyitókép: AP

 

A német kormány jóváhagyta a régebbi Leopard 1 harckocsik kivitelét Ukrajnába. Ezt pénteken Steffen Hebestreit, a berlini kormány szóvivője erősítette meg további részletek elárulása nélkül.

 

„Megerősíthetem…, hogy kiadták a kiviteli engedélyeket a Leopard 1 tankokra” – mondta a szóvivő rendszeres sajtótájékoztatóján. További részleteket azonban nem volt hajlandó közölni.

 

„Jelenleg nem akarok erről többet mondani – a következő napokban és hetekben konkretizáljuk” – mondta a korábbi nem hivatalos német sajtóértesülésekre reagálva.

 hirdetes_810x300  

 

A szóvivő szerint az engedély német fegyvergyártó cégek raktáraiból származó Leopard 1 harckocsikra vonatkozik.

 

A német kabinet a múlt héten jelentette be, hogy a fegyveres erők (Bundeswehr) állományából 14 modern Leopard 2 harckocsit szállít Ukrajnába az orosz inváziós erők elleni védekezés céljából.

 

A Die Süddeutsche Zeitung (SZ) pénteki jelentése szerint a Rheinmetall és a Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) több tucat Leopard 1 harckocsit hajlandó előkészíteni, amelyeket az ukrán erők számára szállíthatnának le, ha Kijev érdeklődést mutatna irántuk. Az SZ azonban arról számol be, hogy Berlinnek gondjai vannak ezekhez a harcjárművekhez szükséges lőszer beszerzésével.

 

A DPA jelentése szerint a Leopard 1-es volt az első harckocsi, amelyet a második világháború után a német fegyveres erők számára gyártottak. A 60-as évek közepétől a múlt század 80-as évek közepéig gyártották.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.