Nyitókép: Larry Mayer/AP

 

Az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy egy kínai kémballont észlelt az Egyesült Államok északi része felett, és követte annak mozgását – írja a TASR az AFP és az AP ügynökségek jelentései alapján.

 

Joe Biden amerikai elnök kérésére Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és az ország magas rangú katonai tisztviselői fontolgatták a léggömb lelövését. De végül úgy döntöttek, hogy ez túl sok embert veszélyeztet a földre lehulló törmelék miatt – mondta a Pentagon névtelenséget kérő magas rangú tisztviselője.

 

Mint azt tovább pontosította, Washington szerint egy kínai magasan repülő léggömbről van szó, amely információgyűjtés céljából repül át az Egyesült Államok fontos helyei felett. Felfigyeltek rá például az amerikai Montana államban, ahol az USA három stratégiai rakétabázisának egyike, a Malmstrom Air Base található – írja az AP.

 hirdetes_810x300  

 

Patrick Ryder, a Pentagon sajtótitkára csak röviden nyilatkozott a témáról, mondván, hogy az amerikai kormány továbbra is figyelemmel kíséri a ballon mozgását. Jelenleg „a kereskedelmi légi szállításnál lényegesen magasabb magasságban utazik, és nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést a földön tartózkodó emberekre”.

 

Mint hozzátette, az elmúlt években is regisztráltak hasonló tevékenységet az Egyesült Államokban, ezért intézkedéseket hoztak az érzékeny információk begyűjtésének megakadályozására.

 

A Pentagon bejelentése röviddel Antony Blinken amerikai külügyminiszter várható kínai útja előtt érkezett. Az nem derült ki azonnal, hogy ez befolyásolja-e az utazással kapcsolatos terveit, amelyeket az Egyesült Államok külügyminisztériuma hivatalosan még nem jelentett be.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!