Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Susan Walsh

 

A Fehér Ház és a CIA mindent tagad, de a svájci-német Neue Zürcher Zeitung (NZZ) magas beosztású tisztviselőkre hivatkozva azt írja, hogy William Burns, a CIA igazgatója titokban Moszkvába utazott januárban, és felajánlotta Ukrajna területének 20 százalékát (ez cirka a ma oroszok által ellenőrzött területeket jelenti) Oroszországnak egy Joe Biden amerikai elnök „által kidolgozott” béketerv elfogadásáért cserébe. Az amerikai tankok átadásáról állítólag csak azután hoztak döntést, hogy Ukrajna, majd Oroszország is elutasította az ajánlatot.

 

A múlt hónapban Burns titokban Kijevbe utazott, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és „tájékoztassa” őt az USA álláspontjártól és a lehetséges fegyverszállítmányokról.

 

A lap ugyanakkor magas beosztású német külföldi politikusoktól úgy tudja, hogy Burns január közepén mutatta be a béketervet. Kijev azonban azzal utasította el a javaslatot, hogy nem hajlandó területekről lemondani, Oroszország pedig a maga részéről azt a választ adta, hogy hosszú távon úgyis ők nyerik meg a háborút.

 

 hirdetes_400x285  

Beszédes, hogy Sean Dacett, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának helyettes szóvivőja a sajtónak úgy értékelte az NZZ értesüléseit, hogy azok „nem pontosak”.

 

A cikk szerint az USA azután döntött úgy, hogy Abrams tankokkal látja el Ukrajnát, miután az oroszok is elutasították a béketervet. A tankokra az ukránoknak azonban még hónapokat várniuk kell, az előzetes becslések szerint csak ősszel jutnak hozzájuk.

 

Két német politikus azt nyilatkozta a lapnak, hogy Burns és Biden nemzetbiztonsági főtanácsadója, Jake Sullivan „gyorsan véget akar vetni a háborúnak, hogy Kínára összpontosíthassanak”, míg Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter több fegyvert küldene Ukrajnába.

 

Az NZZ-nek nyilatkozó egyik politikus egyenesen úgy vélte, hogy az Egyesült Államok hosszú, felmorzsoló háborúra készül, ami aggasztó, mert Németország gazdaságilag, pénzügyileg és katonailag is ráfizet egy ilyen háborúra.

 

Az oroszok egyelőre érdemben nem kommentálták a lap által megszellőztetett információkat. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pedig még hétfőn azt mondta, hogy a béketárgyalásokra nincs esély, mert azoknak sem de facto, sem de jure nem adottak a feltételei.

 

Newsweek.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.