Nyitókép: AP Photo/Petr David Josek

 

Soha nem viszonyultam negatívan Magyarországhoz mint országhoz. Szerettem Magyarországra járni, sok barátom van ott, és boldog leszek, ha a kapcsolataink harmonikusak lesznek. Ahol problémát érzek, az Orbán Viktor szemlélete és hozzáállása – mondta a TASR-nek adott interjúban Csehország újonnan megválasztott elnöke, Petr Pavel.

 

„Orbán Viktor kétségtelenül sokat változott, mert annak idején, amikor nagyon progresszív fiatal liberálisként elindult a politikában, senki sem kételkedett volna egy pillanatig sem abban, hogy ez a helyes út. De az a fordulat, amit attól a pillanattól kezdve Orbán Viktor megtett, majdnem 180 fokos”

 

– szögezte le Pavel, hozzátéve, hogy napjainkban a magyar vezetés egyes véleményei nem egyeznek a visegrádi négyek többi országának véleményével.

 

 hirdetes_810x300  

„Elsősorban Ukrajna támogatásáról és az Oroszországhoz fűződő viszonyról beszélünk, amelyek meglehetősen alapvető dolgok”

 

– mutatott rá.

 

Üdvözölné, ha a felek a kölcsönös tárgyalások során teljesen nyitottak lennének, hangsúlyoznák a közös érdekeket, és ott, ahol eltérnek a vélemények, legalább próbálják meg közelíteni álláspontjukat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarországgal szembeni hozzáállása határozottan nem ellenséges vagy ítélkező. A frissen megválasztott cseh elnök és a jelenlegi magyar vezetés álláspontjának különbségei ellenére Pavel úgy véli, ez nem azt jelenti, hogy az országoknak le kell nézniük egymást.

 

„Éppen ellenkezőleg, arra kell törekednünk, hogy álláspontjaink közeledjenek egymáshoz”

 

– mondta a cseh elnökválasztás győztese.

 

Nem szeretne pálcát törni a V4-ek, mint szervezet felett, mert létrejötte, motivációja és az alapok, amelyeken áll, szerinte ma is aktuálisak. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az olyan lényeges kérdésekben, mint az Oroszországgal való kapcsolat vagy a demokrácia támogatása, képviselt eltérő álláspontok esetén az együttműködés nem lesz teljesen zökkenőmentes.

 

„Dolgoznunk kellene azon, hogy lehetőség szerint ismét közelebb hozzuk egymáshoz ezeket az álláspontokat, mert akkor csoportosulásként nem lesz túl nagy relevanciánk. Érdemes lehet azt is megvizsgálni, hogy milyen mértékben lehetne a V4-et egy rugalmasabb formátummá alakítani, például további más országok csatlakozásával. Ma már sokszor tárgyalunk a V4+2 formátumban, így más formátumokat is fontolóra vehetünk, amelyek több kelet-közép-európai országot is bevonnának, hogy közös álláspontot alakítsanak ki”

 

– zárta Pavel.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.