Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko

 

Scholz jobban tart attól, hogy a NATO, de elsősorban az USA nem védené meg egy orosz megtorlás esetén Németországot, mint attól, hogy eszkalálódik az orosz-ukrán konfliktus – idézett egy neve elhallgatását kérő német kormánytanácsadót az amerikai Politico.

 

Állítólag e félelem miatt követelte Berlin Washgintontól, hogy ne csak Leopard 2-es tankokat, hanem amerikai M1 Abrams tankokat is küldjenek Kijevbe. Mint tudjuk, az egyezség végül megszületett, és mindkét ország harckocsikat küld Ukrajnába – de az amerikaiak hónapokkal később, mint a németek.

 

Scholz igyekszik fékezni a nyugati vadászgépek Ukrajnába küldését, és arra kéri szövetségeseit, hogy ne siessen a repülőgépek átadásával, mert az eszkalációs veszélyt hordoz magában. Németország ragaszkodik ahhoz, hogy a NATO ne vegyen részt a konfliktusban.

 

 hirdetes_810x300  

A Politico szerint Scholz aggodalmát az USA elkötelezettségét illetően az táplálja, hogy bár a NATO 5. cikkelye arra szólítja fel a szövetségeseket, hogy egyik tagjuk megtámadása esetén segítséget nyújtsanak, a passzus nem írja elő, hogy ezt katonai erővel kell megtenniük.

 

Jelenleg hatalmas vita megy arról, hogy Ukrajna F-16-os negyedik generációs vadászgépeket kapjon a Nyugattól, és néhány amerikai tisztviselő kifejezetten támogatja ezt a lépést. Joe Biden amerikai elnök egyelőre nemet mondott a vadászgépekre. Mások szerint a döntés már megszületett, és már csak a közvéleményt puhítják a látványos vitákkal.

 

Körkép.sk ,Politico.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.