Ukrán védelmi miniszter: Ukrajna vadászgépeket fog kapni. A kérdés csak az, hogy milyeneket - Körkép.sk
Hajnalka
  • HUF: 385.38
  • USD: 1.08
  • 2 °C
  • 8 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Ukrán védelmi miniszter: Ukrajna vadászgépeket fog kapni. A kérdés csak az, hogy milyeneket

Reznyikov állítja, nem lőnek át orosz területre a nagy hatótávú rakétákkal. De akkor miért kell nekik annyira?

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Daniel Cole

 

Több érdekes kijelentést is tett Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter vasárnap.

 

Az Ukrajinszka Pravda közlése szerint vasárnap tartott sajtótájékoztatóján kijelentte, hogy Ukrajna (nyugati) partnerei vadászgékepet fognak adni Ukrajnának:

 

“Ami a fegyvereket illeti, ma már mindent megkaptunk, kivéve a vadászgépeket. Az optimizmusunkat kiegészíteném azzal, hogy lesznek vadászgépek, a kérdés csak az, hogy milyenek”

 

SJE Nyílt nap

mondta Reznyikov. Elismételte, hogy Ukrajna akár F-16-os vadászgépeket is kaphat.

 

Azt is elmondta, hogy szerintük az oroszok nem tavasszal, hanem már februárban megindíthatják offenzívájukat, mert a háború első évfordulója közeleg, “ők pedig kedvelik a szimbólumokat”.

 

Különösen érdekes volt az a kijelentése, amelyben lényegében ígéretet tett, hogy Ukrajna a Nyugatról kapott fegyverekkel nem fogja Oroszország belterületeit támadni. Ezt az amerikaiaktól kapott 150 kilométer hatótávolságú rakéták margója kapcsán jegyezte meg. Az USA eddig csak 77 kilométeres hatótávolságú rakétákat adott a HIMARS-rendszerekhez.

 

A sorok között

 

Pár dolgot fontos kiemelni. Az egyik, hogy az ukránok a 77 kilométeres hatótávú rakétákkal jelenleg az oroszok által megszállt területeket is elérik. Így a nagyobb hatótávú rakéták átadásának akkor van értelme, ha az ukránok az orosz területen lévő lőszerraktárakat akarják célozni, vagy (és ez is előfordulhat) ha a front tolódik el nyugatra a bezengett orosz ellentámadás következtében. A második esetben az oroszoknak az Ukrajna területén húzódó utánpótlási vonalait és ellátóközpontjait tudnák támadni.

 

Az is érezhető a nyilatkozatokban, hogy az ukránok nagyon nehéz időszakra számítanak az elkövetkező hónapokban, a legutóbbi hírek szerint pedig az oroszok a front legalább egy szakaszát áttörték. A vadászgépek követelése mögött pedig az áll, hogy az ukrán légvédelem ha lassan is, de kezd kifáradni az orosz dróntámadásokban, és ha kimerül, akkor az orosz légi fölény érvényesülni tud és lendületet vehetnek az orosz támadások.

 

Az sem mellékes, hogy Reznyikovot a hírek szerint a minisztériumát ért korrupciós vádak miatt elmozdíthatják, vigaszdíjként pedig az igazságügyi tárcát kaphatja meg. Emiatt Reznyikovnak érdekében állhat ilyen kijelentéseket tenni, hogy megerősítse pozíciját vagy ellehetetlenítse eltávolítását.

 

Ha leváltják, és a vadászgépek mégsem jönnek, akkor az utódjának kellene majd magyarázkodnia. Egyébiránt, “valamilyen” vadászgépeket Ukrajna még kaphat: Szlovákia már hónapokkal ezelőtt jelezte hajlandóságát arra, hogy átadja saját MiG-29-eseit Ukrajnának.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Bendegúz Ábrahám
2023. feb. 05. 20:59

Azt nem értem, hogy honnét lesz majd a vadászgépekbe üzemanyag. Mert ugye az oroszoktól biztos nem, az EUnak is egyre kevesebb van belőle. A lőszerről már nem is beszélve. Meddig tart még a háború? Az amerikai pénzelésen túl amíg az optimizmus győzedelmeskedik a tapasztalat felett, hogy ezt a háborút bármi áron de meg tudják nyerni. Szóljon már valaki nekik, hogy oroszország egymaga több lőszert gyárt, mint a világ többi országa összesen és még nyersanyagja is van hozzá. Vologyimír igazán kiadhatnád már a parancsot, hogy a fajtársaid tegyék le a fegyfert, hogy minél kevesebb ember haljon már meg.

cyco
2023. feb. 05. 21:57

Már most is NATO repterekről szálnak fel az ukrán gépek, semmi újdonság

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket