Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Patrick Semansky

 

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint egy újabb eszkaláció az orosz-ukrán háborúban „szélesebb háborút” idézhet elő. Guterres erről hétfőn, az ENSZ közgyűlése előtt beszélt.

 

Elmondta, hogy az ENSZ prioritásai az idei évben az Ukrajna elleni invázióval, a klímaválsággal és a mélyszegénységgel kapcsolatosak.

 

„Folyamatosan csökkennek a békére való kilátások. Nő az esélye egy újabb eszkalációnak és vérontásnak, és félek, hogy a világ egy nagy háború felé tart – és nem a tudtán kívül”

 

fogalmazott Guterres.

 

Az ENSZ-főtitkár azt is megjegyezte, hogy a tudósok, biztonságpolitikai szakértők közelebb állították az óramutató az éjfélhez a szimbolikus végzet óráján, ami azt jelzi, milyen közel áll a Föld a teljes pusztuláshoz, vagyis az éjfélhez – jelenleg ez már csak 90 másodperc, ami Guterres szerint riasztó jelzés.

 

„A 2023-as évet számos olyan kihívással kezdtük el, amelyekkel még sosem találkoztunk. Fel kell ébrednünk, és cselekednünk kell”

 

mondta, hozzátéve, hogy globális békét más események is veszélyeztetik, példaként pedig az izraeli-palesztin konfliktust, az afgán, a mianmari és a haito helyzetet említette.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.