Súlyos földrengés Törökországban és Szíriában: több százra tehető a halálos áldozatok száma - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Külügyek

Súlyos földrengés Törökországban és Szíriában: több százra tehető a halálos áldozatok száma

Egész városrészek dőltek össze, az áldozatok száma minden jel szerint nőni fog.

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Ghaith Alsayed

 

Kora hajnalban erős, a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Dél-Törökországot és Észak-Szíriát. A rengés hatalmas károkat okozott Törökországban és Szíriában. Egész épületek dőltek össze. Az AP amerikai hírügynökség közlése szerint a halálos áldozatok száma 360, és ez még emelkedni fog. Több százan sérültek meg.

 

Kora hajnalban földrengésre ébredtek a térség lakói, és rohantak ki a fagyos időben az utcára, miközben az épületek körülöttük összeomlottak és erős utórengések követték a katasztrófát – írja az AP.

 

A menőalakulatok és az eltűntek rokonai az épületek romjai alatt kutatnak túlélők után.

 

SJE Nyílt nap

“Már nem bírom tovább”

 

kiáltotta az egyik túlélő a romok alól, miközben a mentők próbáltak eljutni hozzá a törmeléken keresztül. Diyarbakirban daruk segítségével emelték ki az embereket egy teljesen összelapult lakóépület betonszintjei alól.

 

Török-szíriai földrengés – A NATO és az EU vezetői támogatásukról biztosították Törökországot és Szíriát

 

Szíriában is hasonlóan tragikus a helyzet. Ott elsősorban az lázadó kormányellenes erők által uralt vidékeket sújtotta a természeti katasztrófa. A kórházak megteltek, az orvosok úgy vélik, több száz halálos áldozata van a földrengésnek, amely egész városrészeket tett a földdel egyenlővé.

 

7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát hétfőn, kora hajnalban. Térkép: SITA/AP Graphics

 

A rengést még az egyiptomi fővárosban, Kairóban is érezték.

 

A legerősebb rengést legalább 20 utórengés követte, amelyek szintén erősek voltak (6,6).

 

Recep Tayyip Erdogan török államfő a Twitteren közölte, hogy azonnal mentőcsapatokat küldtek a földrengés által sújtott területekre. Az érintett 7 török tartományban 76 megerősített áldozat van és 440 sérült. A szír állami média 237 halottról és 630 sebesültről számolt be. A lázadok által ellenőrzött területekről 47 megerősített halálesetről tudni.

 

Törökországban a földrengéssel sújtott területeket az emberek tömegével igyekeznek elhagyni, ami torlódásokat okozott az utakon, így az ország más részeiből érkező mentőegységek nehezebben jutnak el a helyszínekre. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ne menjenek az utcára, hagyják szabadon az utat. A mecsetek megnyitották ajtajaikat, hogy fagyos időben menedéket nyújtsanak azoknak, akik elvesztették otthonukat.

 

Diyarbakirban a hatóságok szó szerint csendet rendeltek el, hogy egy 11 emeletes épület roncsai alatt rekedt esetleges túlélők kiáltásait meghallják.

 

Damaszkuszban is érezték a földrengést és kisebb pánik alakult ki. Libanonban szintén az utcára szaladtak ijedtükben az emberek, ott a rengés 40 másodpercig rázta az épületeket. Sok bejrúti lakos elhagyta a város sűrűn lakott részeit az épületek összedőlésétől tartva.

 

Pusztítás Észak-Szíriában. Forrás: SITA/AP Photo/Ghaith Alsayed

 

A helyzetet rontja, hogy a katasztrófa épp akkor történt, amikor a Közel-Keleten hóvihar tombol, az előrejelzések szerint az ítéletidő csütörtökig is eltarthat.

 

Törökország szeizmológiai szempontból aktív terület, viszonylag gyakoriak a földrengések. 1999-ben az ország északi részét rázta meg iszonyú, 7,6-os erősségű földrengés, ami 37 másodpercig tartott és 18 ezer embert ölt meg, 43 ezer embert sebesített meg és 214 ezer lakóépületet rombolt le.

 

Dél-Törökország, Diyarbakir, Február 6-án. Forrás: SITA/Depo Photos via AP

 

Dél-Törökország, Diyarbakir, Február 6-án. Forrás: SITA/AP Photo/Mahmut Bozarsan

 

A szabad ég alatt biztonságosabb. Bejrút, Libanon, február 6-án, hajnalban. Fotó: SITA/AP Photo/Hussein Malla

 

Összedőlt lakóház Dél-Törökországban, Pazarcik városában. Fotó: SITA/Depo Photos via AP

 

Azmarin városában kutatnak túlélők után Idlib tartományban, Észak-Szíriában ferbuár 6-án, a földrengés után. Fotó: SITA/AP Photo/Ghaith Alsayed

 

Körkép.sk, Anadolu, AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket