Nyitókép forrása: Mateusz Wlodarczyk

 

Bár léteznek nézeteltérések Lengyelország és Magyarország között, rendkívül fontos a két állam együttműködése az Európai Unióban észlelhető, a tagállami szuverenitást korlátozó törekvésekkel szemben – jelentette ki kedden Marek Kuchcinski, a lengyel miniszterelnöki hivatal miniszteri szintű vezetője.

 

Lengyelország és Magyarország között egyfelől véleménykülönbségek állnak fenn az Ukrajna és Oroszország iránti politikában, másfelől viszont „olyan államok szövetségét építjük, amelyeknek még hatékonyabban, még jobban kell védenük szuverenitásukat” az Európai Unióban megjelenő ellentétes irányú törekvésekkel szemben – fogalmazott Kuchcinski. Mint mondta: e tekintetben a lengyel-magyar együttműködés rendkívül fontos. Nemcsak miniszterelnöki vagy kormányszinten kell ezt fejleszteni, hanem a két ország kulturális, tudományos, társadalmi intézményei között is – hangsúlyozta Kuchcinski.

 

A politikus a lengyel-magyar kapcsolatokat érintő, „különféle, nemcsak lengyelországi körök által terjesztett” dezinformáció elleni harc fontosságát is kiemelte.

 

 hirdetes_300x300  

Kuchcinski a varsói minszterelnöki hivatalban megtartott ünnepségen nyilatkozott, amikor átadta a Mateusz Morawiecki miniszterelnök által jegyzett, a következő, négyéves időszakra szóló megbízatásokat a 2018-ban létrehozott Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet programtanácsa tagjainak.

 

A programtanács elnökének a második ciklusra is Piotr Babinetz parlamenti képviselőt, az alsóház kulturális bizottságának elnökét választották meg.

 

Az intézet névadója, Waclaw Felczak a második világháború előtti időszakban történelemszakosként Budapesten folytatta egyetemi tanulmányait. A háború után a kommunista hatalom életfogytiglanra ítélte, nyolc év után, 1956 őszén, az akkor Lengyelországban bekövetkezett átmeneti politikai enyhülés idején helyezték szabadlábra. Ezt követően visszatért a történészi pályára.

 

A 70-es évek második felétől gyakran Magyarországra látogatott, ahol hozzájárult a demokratikus ellenzék megszervezéséhez. Felczak a hagyományos lengyel-magyar barátság egyik jelképe lett, ezért a lengyel és a magyar parlament döntése alapján 2018-ban létrejöttek az ő nevéhez fűződő, a két nemzet együttműködését elősegítő intézmények, a Magyarországon működő Waclaw Felczak Alapítvány és a varsói intézet.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!