Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács elnöke a Kyiv Independentnek nyilatkozva arról beszélt, hogy a Nyugatnak le kell győznie Oroszországtól való félelmét, és Oroszország szétesése nemzetbiztonsági érdek. Az ukrán nemzetbiztonsági főnök szavai teljesen ellentmondanak még a nyugati sajtóban megjelent cikkeknek is, amelyek szerint csökkent Ukrajna esélye a győzelemre. Természetesen Danyilov még több fegyvert akar a Nyugattól, és úgy véli, hogy a következő hónapok sorsdöntőek lesznek Ukrajna számára.

 

Danyilov szerint „egy évvel az ukrán államiság lebontására tett orosz kísérlet után” az orosz hadsereg újabb offenzívát fog indítani, hogy megpróbálják „megfordítani a háború menetét” (vagyis szerinte Ukrajna győzelemre áll). Az interjúban azt fejtegette, hogy a következő néhány hónap döntő lesz arra nézve, hogy Ukrajna „közelebb kerüljön a győzelemhez”.

 

Úgy fogalmazott, Ukrajna stratégiája egyszerű: Ukrajnának több fegyverre van szüksége, és a fegyverekhez a lehető leggyorsabban hozzá kell jutnia, hogy gyorsabban „likvidálhassa az oroszokat”.

 

 hirdetes_810x300  

„Tankokra van szükségünk, hogy megvédjük magunkat és ellentámadást dolgozhassunk ki”

 

mondta.

 

Azt is kijelentette, hogy

 

itt az ideje, hogy a Nyugat legyőzze Oroszországtól való félelmét és minden szükséges fegyvert megadjon Ukrajnának a győzelemhez. Hozzátette, hogy az oroszoknak 321 ezer katonát sikerült mozgósítaniuk, ebből 160 ezret már a frontra küldtek (magyarul: orosz létszámfölény alakult ki a fronton).

 

Ennek ellenére Danyilov úgy véli, hogy a 321 ezeres mozgósítás is kevés lesz az oroszoknak ahhoz, hogy sikeresek legyenek a harctéren, mert „motiválatlanok”.

 

„Háborús indítékaik Oroszország fiktív nagyhatalmi státuszán alapszanak”

 

mondta. Majd kijelentette:

 

Ukrajnának nagy hatótávolságú fegyverekre van szüksége, hogy mélyen az orosz hátországban mérjen csapást az ellenségre.

 

Az USA a legutóbb támogatási csomagjában 150 kilométeres hatótávú rakétákat adott át Ukrajnának, ám továbbra is megtagadta Kijev kérését, ami a 297 kilométeres hatótávú ATACMS-rakétákra vonatkozott. A Nyugat vonakodását Danyilov a következőképp értékelte:

 

„Ha olyan katonai objektumokról van szó, amelyek ártanak nekünk, meg kell őket semmisíteni, és teljesen mindegy, hogy hol vannak”

 

mondta. Hozzátette:

 

„A civilizált világ előbb-utóbb megérti, hogy ezeket jóvá kell hagyni, mert más döntések csak elodázzák a háború végét”

 

mondta.

 

George Friedman: Ha ez lesz az új norma, Ukrajna komoly bajban van

 

Ezután kijelentette azt is, hogy számára teljesen egyértelmű a cél: Oroszország szétesése és atomfegyvereiről való lemondásának kikényszerítése.

 

„Oroszország szétesése nemzetbiztonsági kérdés”

 

tette hozzá. Úgy véli, csak idő kérdése, hogy a Kreml mikor vet szemet Kazahsztánra, a balti államokra vagy épp Lengyelországra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!