Nyitókép: Aaron Chown/Pool via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a Buckingham-palotában találkozott III. Károly brit királlyal. Megköszönte az Egyesült Királyság által az ukrán menekülteknek nyújtott támogatást.

 

„Hálás vagyok Őfelségének a háború előtt az Egyesült Királyságba menekült ukrán állampolgárok meleg fogadtatásáért és támogatásáért” – írta Zelenszkij a Telegramon. „Mindannyian aggódtunk Önökért, és gondoltunk Önökre…“ – mondta az uralkodó.

 

Zelenszkij megjegyezte, hogy a brit uralkodó katonai pilóta, és hozzátette, hogy „ma Ukrajnában a légierő minden pilótája király” – jelentette az AP.

 hirdetes_810x300  

 

Zelenszkij Londonban: Oroszország veszíteni fog és a felette aratott győzelmünkkel megváltozik a világ

 

A találkozó később zárt körben folytatódott – írja a The Guardian, hozzátéve, hogy Zelenszkijhez és az uralkodóhoz csatlakozott Dmitro Kuleba, az ukrán diplomácia vezetője, Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője és Clive Alderton királyi államtitkár. A beszélgetés témája az ukrajnai háború és London által az ottani erőknek nyújtott támogatás volt.

 

Zelenszkij szerdán személyesen beszélt a brit parlament mindkét házának tagjaihoz, és találkozott Rishi Sunak miniszterelnökkel. Felkérte Nagy-Britanniát, hogy szállítson vadászgépeket az orosz inváziós csapatok elleni harchoz.

 

Johnson felszólította Sunakot, hogy küldjön vadászgépeket és tankokat Ukrajnába

 

Zelenszkij szerda este Párizsban találkozik Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel.

 

Csütörtökön mindhárman a brüsszeli EU-csúcsra utaznak. Zelenszkij ott több fegyvert szeretne kérni az EU-tagállamok vezetőitől, és azt is, hogy támogassák Ukrajna mielőbbi EU-csatlakozását – mondta az ukrán kormány meg nem nevezett képviselője a Reutersnek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!