Nyitókép: Getty Images

 

Ausztria nem tervezi, hogy a Leopard 2 harckocsik bevetésére irányuló képzésben részesítse az ukrán katonákat – közölte Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter az Ö1 állomás hétfői Morgenjournal című műsorában.

 

„Minden állam szuverén döntése, hogy saját törvényeinek keretén belül támogassa Ukrajnát” – mondta Tanner az Ö1-nek.

 

Az osztrák hadsereg több mint 48 Leopard 2 harckocsiból álló harckocsizászlóaljjal rendelkezik, amelyeket Felső-Ausztria Wels városában helyeznek el – írta hétfőn az APA ügynökség. A NATO-tagállamok magyarországi és csehországi katonái például osztrák Leopárdokon edzenek – írja az Ö1 az osztrák hadseregre hivatkozva.

 hirdetes_300x300  

 

Ralph Janik nemzetközi jogi szakértő ugyanakkor az Ö1-nek megjegyezte, hogy Ausztria semlegessége nem akadályozza az ukrán haderők esetleges kiképzését. Kijev katonai támogatásával kapcsolatban októberben elfogadták az Európai Tanács határozatát, amely felülmúlja az osztrák jogszabályokat.

 

Janik kijelentette: ha Ausztria jelenleg megtagadja az ukrán csapatok kiképzését, az „politikai okokból” van így. Utalt arra az érzékeny belpolitikai vitára, amely jelenleg Ausztriában zajlik az ország hagyományos semlegességének témájában.

 

Az APA hozzáteszi, hogy a semlegesség értelmezése Ausztriában Európa más semleges államaihoz képest is túl szigorú. Példaként az ügynökség az ugyanilyen semleges Írországot említi, amely ukrajnai katonákat képez ki aknamentesítésre. A semleges Svájcban is heves vita folyik arról, hogy saját előállítású fegyvereket szállítanánk Kijevbe. Ebben az esetben a svájci fegyveripar érdekei is érintettek – írja az APA.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!