Nyitókép: AP Photo/Petr David Josek

 

Petr Pavel megválasztott cseh államfő felszólította Miloš Zeman hivatalban lévő, leköszönő elnököt, hogy mandátuma lejártáig már ne hozzon fontos döntéseket.

 

Zeman a közelmúltban jelezte, hogy március 8-án lejáró mandátumának vége előtt még kinevezi az alkotmánybíróság új elnökét. Pavel Rychetskýnek, a testület elnökének megbízatása augusztusban jár le. Zeman bejelentése belpolitikai vitákat váltott ki, jogi szakértők, valamint a politikusok többsége határozottan elutasította és alkotmányellenesnek minősítette a szándékot.

 

Petr Pavel korábban azt mondta: ha Zeman beváltja ígéretét, akkor ő hivatalba lépése után bírósághoz fordul a lépés alkotmányosságának megvizsgálása végett. A bírálatok következtében Zeman elállt tervétől.

 hirdetes_300x300  

 

„Az elnök megerősítette, hogy nem nevezi ki az alkotmánybíróság új elnökét” – mondta Pavel újságíróknak a több mint egyórás hétfői találkozó után, amelyre a lány-i kastélyban, a cseh elnökök vidéki rezidenciáján került sor.

 

„Ezzel a távozó elnök baráti gesztust tett utódjának” – jegyezte meg Jiří Ovčáček elnöki szóvivő.

 

Petr Pavel megválasztása után többször is nyilvánosan bírálta Zemant amiatt, hogy elsősorban első mandátuma idején túlságosan baráti kapcsolatokat ápolt Moszkvával és Pekinggel. Ezért ő akkor kijelentette, hogy ő ezen a téren az Európai Unió közös álláspontját kívánja képviselni. Pavel szerint ez a téma most nem került szóba.

 

Megvitatták viszont az elnöki hivatal működését, amelyet Pavel szintén többször bírált gazdasági és biztonsági szempontból, és már közölte is, hogy hivatalba lépése után átfogó ellenőrzést rendel el. Biztonság szempontjából – lehallgató készülékek esetleges veszélye miatt – ellenőriztetni szeretné például az elnöki munkahelynek számító prágai várat, a Hradzsint is. Pavel a téma megvitatását nem részletezte, csak annyit mondott, hogy „konstruktív” volt.

 

A megválasztott elnök bejelentette, hogy korábbi terveivel ellentétben ünnepélyes beiktatására nem hívja meg Prágába a szomszédos országok államfőit. A ceremónia március 9-én a Hradzsinban lesz a parlament két házának együttes ülésén. Pavel azt mondta: partnerei meghívásáról azért tett le, mert Zuzana Čaputová szlovák elnök nem tudna eljönni Prágába. Ennek okát Pavel nem hozta nyilvánosságra.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.