Nyitókép: TASR

 

Az ENSZ-nek 5,6 milliárd dollárra van szüksége 2023-ban, hogy humanitárius segítséget nyújtson Ukrajnának és annak a több millió embernek, akik az orosz katonai agresszió miatt menekültek el az országból.

 

Az ENSZ becslése szerint az orosz invázió óta eltelt közel egy év alatt a több mint 40 millió ukránból hozzávetőleg 21,8 millió embernek van szüksége humanitárius segítségre.

 

 „Ez a háború továbbra is napi szinten okoz rengeteg elhalálozást, pusztítást és kitelepítést. Az ukrán nép szenvedésének még koránt sincs vége – továbbra is szükségük van nemzetközi támogatásra”

 

 hirdetes_300x300  

– jelentette ki Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese.

 

Griffiths szerint Ukrajnában a humanitárius segítségnyújtás iránti szükséglet olyan kiterjedt, hogy az ENSZ nem tud mindenkit befogadni, aki azt kéri. Arra szólította fel a nemzetközi adományozókat, hogy 5,6 milliárd dollárt biztosítsanak annak érdekében, hogy az ENSZ idén Ukrajna 15,3 millió legsebezhetőbb lakosának segítséget tudjon nyújtani.

 

Ebben az összefüggésben Griffiths különösen hangsúlyozta a segélyszállítmányok szükségességét a frontvonalak közelében található városok és települések számára. A kért összegben szerepel még az a mintegy 1,7 milliárd dollár, amelyre az ENSZ-nek több mint négymillió ukrán megsegítésére van szüksége, akik a háború elől Kelet- és Közép-Európa országaiba menekültek.

 

A legtöbb forrás Lengyelországba kerülne, ahol több mint 1,5 millió ukrán menekült talált menedéket, valamint Moldovába, amely a más európai államokba tartó ukránok fő tranzitországa. Az ENSZ becslései szerint az ukrán menekültek teljes számának csaknem 86 százaléka nő és gyermek – írja az AFP.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!