Nyitókép: AP Photo/Daniel Cole

 

Az európaiak úgy vélik, hogy az Ukrajna elleni háború egész Európa elleni támadása, és az ukránok az öreg kontinens békéjéért és jólétéért is küzdenek. Ez egy, az EU tagállamaiban végzett közvélemény-kutatásból derült ki, amelyet a független eupinions platform végzett.

 

Majdnem egy évvel Ukrajna orosz inváziója után az európaiak 61 százaléka meg van győződve arról, hogy Kijev megnyeri a háborút. Maguk a németek némileg szkeptikusabbak az átlagnál – a válaszadók mindössze 55 százaléka számol azzal, hogy Ukrajna képes lesz visszaszorítani az orosz agresszort. A legkevesebb válaszadó (51 százalék) Olaszországban gondolja így. A lengyelek viszont kifejezetten optimisták – mintegy 81 százalékuk Ukrajna győzelmét várja.

 

A felmérésben résztvevők 66 százaléka úgy gondolja, hogy Oroszországot terheli a felelősség az ukrajnai háborúért. 11 százalék véli úgy, hogy az Egyesült Államok a felelős, öt százalék szerint a NATO és 5 százalék Ukrajnát hibáztatja. A válaszadók háromnegyede szerint csak az ukránok dönthetik el, hogy meddig fognak harcolni és mikor fognak tárgyalni.

 hirdetes_400x285  

 

Ez egy Oroszország és Európa közötti háború

 

A Baudouin Király Alapítvánnyal (KBF) együttműködve publikált felmérésben a válaszadók 68 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az orosz agressziós háború őket is érinti, mert ez a támadás egész Európa ellen szól.

 

A válaszadók többsége azt állítja, hogy Ukrajna a közös európai értékek védelméért is küzd. A felmérésben résztvevők 62 százaléka egyetért azzal az állítással, miszerint az ukránok Európa szabadságáért, békéjéért és jólétéért harcolnak.

 

„Ez az egység fontos jelzés” – mondta Isabell Hoffmann, az eupinions platform vezetője, a Bertelsmann Alapítvány munkatársa. „A közös értékek képezik az alapját annak, hogy az EU és tagállamai támogatják Ukrajnát” – hangsúlyozta. Hozzátette: „minél tovább tart a háború, annál fontosabb, hogy az ukránok tudják, hogy az uniós polgárok többsége elismeri eredményeiket”.

 

A felmérés eredményei a legnagyobb különbségeket az Oroszország elleni szankciók hatékonyságának kérdésében mutatták ki. Míg az emberek 40 százaléka hatékony eszköznek tartja őket, ugyanennyien hatástalannak. A megkérdezettek mintegy húsz százalékának nincs egyértelmű véleménye az ügyben. A szkepticizmus a németek körében a legkifejezettebb, közülük csak 36 százalékuk tartja hasznosnak a szankciókat, míg 48 százalékuk nem.

 

Az európaiak rendkívül bizonytalanok

 

Általánosságban elmondható, hogy az európaiak jelenleg nagy nyomás alatt érzik magukat. A megkérdezettek 66 százaléka nagyon bizonytalan: úgy gondolják, hogy a világ ma veszélyes, és a múltban sokkal jobb hely volt. További 28 százalék egyetért ezen kijelentések egyikével. Mindössze hat százalék tagadja mindkettőt.

 

„A bizonytalanság szintje jelenleg rendkívül magas. Figyelembe véve a háború brutalitását, hatásait és az általános fenyegetettség helyzetét, ez nem meglepő. Ami azonban igazán figyelemre méltó, az az, hogy az ukránok, valamint az EU-n belül minden polgár rendkívül bizonytalan” – magyarázta Hoffmannová.

 

„Adataink nem utalnak arra, hogy ezt a nagyfokú bizonytalanságot az Ukrajna függetlenségi és önrendelkezési harcában nyújtott támogatottság gyengülése kísérné” – tette hozzá a platform vezetője.

 

Teraz.sk/štandard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!