Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Martin Meissner

 

A német Die Welt szellőztette meg szerdán, hogy sok ország visszalépett az Ukrajnának tett nehézharckocsi felajánlás mögül különböző okokra hivatkozva, amelyeket azonban inkább tartoznak a kifogások körébe.

 

Eredetileg több mint másfél száz felajánlás érkezett Ukrajna számára, összesen 357 darab tankra tettek ígéretet azok az országok, amelyek hajlandóságot mutattak így támogatni Ukrajnát. Nagyon úgy fest, hogy a valódi szám még a 100-at sem fogja elérni.

 

A dolog pikantériája, hogy a két legendásan rossz viszonyt ápoló szomszéd, Németország és Lengyelország szinte teljesen magára maradt Ukrajna tankokkal való ellátásában. Az amerikaiak a németek kedvéért ígértek anno Abrams tankokat, de csak őszre, ami iszonyatosan messze van még.

 

  hirdetes_300x300   

Németország két nehézpáncélos zászlóalj felszerelését vállalta. Egy német zászlóaljban 44 harckocsi van, ami 88 vasat jelent összesen. Csakhogy időközben 31-re csökkentették az Ukrajnának szánt zászlóaljméretét. Ez nem takarékossági szempont, a posztszovjet országokban (például Szlovákiában is) 31 tankból áll egy zászlóalj (minimum), így a csökkentés magyarázható a bejáratott katonai szervezeti felépítéshez való idomulással is.

 

Ez azonban így már nem 88 nehézpáncélos, hanem csak 62. És ez csak az első bökkenő.

 

A régi Leopard 2A4-esek átadásával (talán) nem lesz probléma. A következő országok továbbra is hajlandók ezeket leszállítani Kijevnek:

 

  • Lengyelország, 14 db,
  • Kanada, 4 db,
  • Norvégia, 8 db,
  • Spanyolország 4-6 db.

 

Ez azt jelenti, hogy a németek által felszerelt egyik zászlóalj a 2A4-esekből kvázi megvan.

 

A modernek 2A6-osok esetében azonban komoly változások történtek menet közben.

 

A hollandokról például kiderült, hogy az általuk felajánlott 14 harckocsival nem is rendelkeznek, mert csak bérlik a németektől. Bár állítják, hogy hajlandók lennének megvásárolni azonnal, és úgy továbbadni Ukrajnának, a németek nem vevők az ötletre.

 

Dánia is visszalépett, érdemi indoklás nélkül. Svédország és Finnország pedig arra hivatkozva hátráltak ki korábbi ígéreteikből, hogy addig nem akarnak ilyen döntést meghozni, amíg nem NATO-tagok. Különösen Finnország esetében kínos a helyzet, mert Svédországgal ellentétben az ő NATO-csatlakozását nem akadályozza senki A finn kormány azonban most azt erőlteti, hogy mindenáron a svédekkel egyszerre lépjen be a szövetségbe. Helsinki egyébként 200 Leopard tankkal rendelkezik.

 

A végösszeg? Az eredetileg ígért 108-143 tank helyett mindössze 43-45 esetében van meg a tényleges hajlandóság arra, hogy Ukrajna rendelkezésére bocsássák őket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.