Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

A szlovák védelmi minisztérium cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint szlovák katonákat küldenének háborúba Ukrajna területén.

 

„Elutasítom ezeket a visszaéléseket, amelyek a valódi hazafiak, a szlovák fegyveres erők katonáinak terhére követnek el, nyilvánvalóan államellenes érdekek érvényesítése céljából, mint amilyen például a társadalom bomlasztása vagy az állam döntései iránti bizalom leépítése. Itt már nem babra meg  játék, hanem az ország biztonságára és Szlovákia, mint felelős partner és szövetséges nemzetközi hitelességére”.

 

A minisztérium szerint külünböző indítékokkal rendelkező egyének az interneten magyaráznak félre egy hivatalos dokumentumot. A minisztérium jelezte, hogy a szlovák katonák Ukrajnába küldésének híre nem igaz, ugyanis a 

 

fegyveres erők bekapcsolódása az Európai Unió támogatói misszióiba Ukrajnának nyújtandó támogatásról és nem Ukrajnában történő támogatásról szól.

 

 hirdetes_810x300  

A tárca kifejtette, hogy a program elsősorban az ukrán katonák kiképzését foglalja magába, ami nem Ukrajna, hanem az EU területén zajlik.

 

Marian Majer védelmi államtitkár elmondta, hogy Szlovákia részvétele a misszióban a kormány és a parlament jóváhagyásától függ, így semmilyen titkos műveletről nem lehet szó.

 

A minisztérium által említett dokumentum valóban az EU területén zajló Ukrajnát támogató, elsősorban kiképzést magába foglaló misszióról szól. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy Eduard Heger kormányfő a múlt heti brüsszeli csúcs előtt a külügyi bizottság ülésének határozottan kijelentette, hogy amennyiben a NATO indítana műveletet Ukrajnában, Szlovákia is katonákat küldene – természetesen a nemzeti érdek érvényesítése kapcsán.

 

“Természetesen igen” – Heger hajlandó lenne “NATO-akción keretében” szlovák katonákat küldeni Ukrajnába

 

TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.