Nyitókép: Petr Pavel/Facebook

 

Petr Pavel újonnan megválasztott cseh elnök szerint aggasztó a szlovákiai politika alakulása. Věra Jourová cseh uniós biztos attól tart, hogy az előrehozott parlamenti választások után Szlovákia lehet a második „Magyarország” az EU-n belül. Ezt nyilatkozták pénteken az ukrajnai háború első évfordulója alkalmából tartott vitán, amelyet az Európai Bizottság csehországi képviselete szervezett.

 

„Ha eltekintek a szlovákiai fejleményektől, ami aggasztó, és nagyon körültekintően kellene követnünk, akkor Magyarország már hosszú ideje próbálja a saját útját járni” – válaszolta Pavel arra a kérdésre, hogy Magyarország hogyan fogadja el az Oroszország elleni szankciókat. Ezt alapvető problémának tartja például a V4-ek esetében is.

 

Szerinte kérdéses a V4-ek fennmaradása, ha a tagországok nem értenek egyet az alapvető álláspontokban. Ezek közé tartozik az Oroszországgal és Ukrajnával való kapcsolat is.

 hirdetes_300x300  

 

„Ha alapvető dolgokban nem tudunk megegyezni, akkor feltehetjük a kérdést, hogy maradnunk-e kellene ebben a csoportosulásban, vagy van-e egyáltalán remény valamilyen életképes változásra” – jelentette ki Pavel. Ugyanakkor hozzátette, hogy korai lenne a V4-ek teljes leírása.

 

Jourová hangsúlyozta, hogy Oroszország intenzíven megerősítette propagandáját Európában, miközben szerinte Szlovákia és Bulgária a leginkább érintett. Hangsúlyozta, hogy mindkét országra választások várnak.

 

„Mindkét országban látunk olyan politikusokat, akik az emberek háborútól való félelmére alapozva próbálnak politikai pontokat szerezni. Attól tartok, ez azt jelentheti, hogy nem egy Magyarország lesz, hanem három” – mondta az uniós biztos.

 

Egyúttal bírálta az európai politikusokat, mert szerinte szükségtelenül csiszolták a politikai korrektséget Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel szemben.

 

„Orbán Viktor nem csak a V4-nek jelent problémát. Az egész Unió számára kérdés, hogy Magyarország hogyan fog tovább fejlődni” – vélekedett Jourová. Elmondása szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök volt az egyetlen, aki nyilvános erkölcsi felhívást tudott intézni hozzá.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.