Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma arra a következtetésre jutott, hogy a COVID-19 világjárvány a vírus egy kínai laboratóriumból való kiszabadulása miatt következett be. Erről az amerikai titkosszolgálat titkosított jelentése alapján számolt be a The Wall Street Journal (WSJ).

 

A koronavírus laboratóriumi eredetéről szóló verziót korábban csak az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája (FBI) támogatta. Más amerikai hatóságok nem osztották ezt a gyanút.

 

Most azonban az energiaügyi minisztérium ugyanarra a következtetésre jutott, mint az FBI. Az AFP jelentése szerint az energiaügyi minisztériumot illetően elmozdulásról van szó, hiszen korábban azt állította, hogy nem tudja meghatározni a vírus eredetét.

 hirdetes_300x300  

 

Az AFP szerint a következtetés, amely állítólag új hírszerzési információk elemzésének eredménye, jelentős, mivel az energiaügyi minisztérium felügyeli az Egyesült Államokban működő laboratóriumok hálózatát, köztük néhány fejlett biológiai kutatással foglalkozó laboratóriumot.

 

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója hangsúlyozta, hogy még mindig vannak „eltérő vélemények” az ügyben. Jelenleg nincs végleges válasz a hírszerző közösségtől – mondta Sullivan vasárnap a CNN-nek.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február közepén megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz, „amíg választ nem kapunk” a covid eredetével kapcsolatban, ugyanakkor cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a WHO felhagyott a vizsgálattal. A tudományos közösség kulcsfontosságúnak tartja a világjárvány eredetének meghatározását a következő világjárvány elleni küzdelem vagy akár megelőzés érdekében.

 

A COVID-19 betegség első esetét a kínai Vuhan városában észlelték 2019 végén; majd más országokba is átterjedt. A WHO 2020. március 11-én világjárványnak nyilvánította a SARS-CoV-2 koronavírus terjedését.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.