Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

Az oroszok állítása szerint már német Leopard 2-es tankok vannak az ukrán fronton. Bakhmut északi kerületei orosz kézre kerültek, az ukránok délre szorultak vissza. A város környéke a tavaszi olvadás miatt sártengerré változott. Moszkvához közel „ukrán” drón csapódott be. A Kreml állítja, hajlandó tárgyalni a fegyverszünetről Ukrajnával, ha az hajlandó elfogadni területei annexióját. Ez a háború 370. napja.

 

Az oroszok közelebb kerültek ahhoz, hogy bekerítsék Bakhmut városát. A hírek szerint az ukrán erők a város déli felébe szorultak vissza. A kijevi vezetés „rendkívül feszültnek” nevezte a városban folyó harcokat.

 

A településért hat hónapja folyik a harc, és jelenleg itt kerül sor a legvéresebb ütközetekre. A Reuters szerint, ha az orosz haderő bevenné a várost, az lenne Moszkva első jelentős győzelme az egy éve tartó háborúban, ráadásul megnyitná az utat a donyecki régió megmaradt két ukrán kézen lévő városa felé (Szlovjanszk, Kramatorszk).

 

 hirdetes_810x300  

Vlagyimir Putyin utasította az orosz FSZB-t, hogy erősítsék meg a biztonságot a már annektált területeken és ellensúlyozzák „Ukrajna és a Nyugat által Oroszország elleni kémtevékenységet és szabotázsműveleteket”.

 

Az időzítés nem véletlen. Egy ukránnak vallott kamikaze drón Moszkva régióban, az orosz fővárostól mindössze 110 kilométerre csapódott a földbe, Gabasztovo községben. A drón 100 méterrel vétette el a Gazprom egyik gázkompresszor állomását. Személyi sérülés és anyagi kár az oroszok szerint nem történt.

 

Ugyanakkor kiderült, hogy az ukrán csapásmérő képességek 600 kilométernél is távolabbra tolódtak ki.

 

 

A Kreml kedden elismételte, hogy nyitott a tárgyalásokra Ukrajnával szemben, amennyiben Ukrajna hajlandó elfogadni a „területi realitásokat”, vagyis az eddig oroszok által megszállt régiók elvesztését. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette, hogy Moszkva sosem mond le a négy, orosz szempontból jogilag is annektált kelet-ukrajna térségről (Donyeck, Luhanszk, Herszon, Zaporizzsje).

 

Peszkov szerint a tárgyalásoknak nincs akadálya, ha Kijev elfogadja, hogy a régiókat Moszkva ellenőrzi.

 

„Kedvező feltételek mellett és Ukrajna megfelelő álláspontja esetén a tárgyalóasztalnál megoldható [a konfliktus]. A fő prioritásaink azonban továbbra is céljaink elérése”

 

mondta a szóvivő.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az orosz haderő egyik említett térséget sem ellenőrzi teljesen.

 

Kijev ugyanakkor mindent követel vissza, még a Krímet is, így a két fél retorikája és tárgyalásokat megelőző felételei köszönőviszonyban sincsenek egymással.

 

Közben a Moszkva által egy éve hivatalosan is elismert ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője, Jan Gagin azt állította a sajtónak, hogy csapataik a fronton német gyártmányú Leopard 2-esekkel találkoztak Bakhmut közelében. Azt nem fejtette ki, hogy mennyi ilyen lánctalpasról van szó. Az információt egyelőre nem erősítették meg az ukránok, ugyanakkor a múlt héten Ukrajnába már megérkeztek  a lengyelek által ígért Leopard 2A5-ös páncélosok. Ha igaz Gagin állítása, akkor napok alatt kivezényelték őket a frontra.

 

Az egy másik kérdés, hogy a Kelet-Ukrajnában is elindult olvadást sártengerré változtatta Bakhmut környékét is, így a harckocsik előnyei nem tudnak érdemben érvényesülni.

 

Körkép.sk, reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!